Бари Дженкинс с романтичен проект за Харлем - "Бийл стрийт"

11.07.2017 г.
Бари Дженкинс с романтичен проект за Харлем - Режисьорът на "Лунна светлина", обявен на Оскарите за най-добър филм на 2016 година, се заема с история за любов в нюйоркския "чернокож" квартал Харлем. Като основа за бъдещия филм на Бари Дженкинс ще стане петият роман "Ако Бийл стрийт можеше да говори" (1974 г.) на американския белетрист, есеист, драматург, поет и социален критик Джеймс Болдуин (1924 - 1987).

Според "Варайъти", Дженкинс отдавна търси начин да екранизира книгата и дори има завършен сценарий по нея, написан още през лятото на 2013 г. едновременно с този на "Лунна светлина" (сценарият за гей драмата също получи Оскар през февруари т.г.). Оттогава досега - вече 4 години - Дженкинс се мъчи да получи права за адаптацията си от роднините на покойния писател и най-накрая ги получава от сестра му.

"Джеймс Болдуин е изпреварил времето си", смята Дженкинс. - "Неговото изследване на американското съзнание е валидно до ден днешен".

В сюжета на бъдещия филм, 19-годишната Тиш е сгодена за 22-годишния скулптор Фони. Двамата се готвят са сватба, Тиш е и бременна, когато Фони е обвинен в изнасилване - на пуерториканката Виктория. Младежът ще бъде наказан за престъпление, което не е извършил, по вина на натопил го полицай-расист. Виктория напуска САЩ и се връща у дома си, а майката на Тиш - Шарън - я последва, за да търси доказателства за невинността на бъдещия си зет, който вече лежи в затвора. Докато роднините на влюбените се мъчат да оправят нещата, главните герои се лашкат в емоции от отчаяние до надежда. Персонажите са изключително живи и реалистични, а в любовната история се преплитат много страст и тъга.

"Annapurna Pictures" на 3 пъти номинираната за Оскар 31-годишна продуцентка Мегън Елисън (за "Враг номер едно" 2012 г., "Тя" 2013 г. и "Американска схема" 2013 г.) ще финансира проекта на Дженкинс. По-рано компанията се бе специализирала в парична подкрепа за независими кинодейци, но вече подхваща и разпространение ("Детройт" на Катрин Бигълоу след месец). Дженкинс ще бъде продуцент на филма си заедно с Елисън. В проекта вече е ангажирана и компанията на Брад Пит "Plan B Entertainment".

Снимките на "Бийл стрийт" започват през октомври 2017 г., а дотогава Бари Дженкинс ще довърши сценария и ще режисира първия епизод на сериала "The Underground Railroad" (на Amazon). "Нелегалната железница" е известна от историята като тайна мрежа пътища и квартири в началото и до средата на 19 век в САЩ, използвана от негрите-роби да бягат към свободните щати и към Канада с помощта на симпатизанти.

Кинодрамата "Ако Бийл стрийт можеше да говори" трябва да се появи на екран през 2018 година.
Copyright © 2024 Dir.bg.