Световни премиери във Венеция на филми на Клуни, Дел Торо, Фриърс и Вирдзи

21.07.2017 г.
Световни премиери във Венеция на филми на Клуни, Дел Торо, Фриърс и ВирдзиЧерната комедия на Джордж Клуни "Suburbicon", на която той е режисьор, съсценарист с братя Коен и продуцент, фентъзи драмата на Гийермо дел Торо "The Shape of Water" (режисьор, сценарист и продуцент), биографичният "Довереникът на кралицата" на английския режисьор Стивън Фриърс и итало-френската англоезична драма на Паоло Вирдзи "Ella & John" (a.k.a. "The Leisure Seeker") са сред заглавията, които ще направят своите световни премиери на кинофестивала във Венеция. Той се открива на 30 август.

След по-малко от седмица ще бъде обявена окончателната селекция, но отсега изглежда ясно, че други големи заглавия като "Блейд Рънър 2049" или "mother!" на Дарън Аронофски няма да бъдат поканени.

Мат Деймън ще бъде забелязан в два филма, и двата на Paramount Pictures - както в откриващия "Downsizing" на А. Пейн, така и във филма на Клуни.

Наблюдателите отбелязват, че Холивуд обръща все по-голямо внимание на Венецианския фестивал като фактор в сезона на наградите. Немалка роля за това изигра артистичният директор на фестивала Алберто Барбера, който напоследък бе много активен в Лос Анджелис. Миналата година той успя да подобри имиджа на организаторите чрез сполучливата селекция на "La La Land" като откриващ филм, която проправи пътеката му към Оскарите.

От "Fox Searchlight" разчитат на две награди от Венеция - едната за дел Торо и неговия филм за студената война, а другата за черния трилър "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" на британеца Мартин Макдона (познат от "В Брюж").

Възможно е на фестивала да бъде представен и английският приключенски филм "Lean on Pete" (реж. Андрю Хейг), в който играят Стив Бушеми, Клоуи Севъни, Стив Зан и Травис Фимел.

"First Reformed" на Пол Шрейдър също изглежда вероятен кандидат за Венеция. Итън Хоук играе бивш капелан, скърбящ за смъртта на сина си. Италианският "The Whale" с Шарлот Рамплинг също, изглежда, ще бъде видян на Лидо, както и копродукцията начело с Аржентина "Zama" (макар и извън конкурсната програма). Този филм не отиде в Кан, макар че бе готов - поради това, че един от продуцентите му е Педро Алмодовар, председател на журито там. Френският режисьор Абделатиф Кешиш ("Синият е най-топлият цвят") ще дойде във Венеция с романтичната драма "Mektoub is Mektoub", която засега е обвита в тайнственост. Друго италианско заглавие - "Nico, 1988" на режисьорката Сузана Никарели - ще открие секцията "Венециански хоризонти". Лентата е посветена на германската певица и модел Нико, една от музите на Анди Уорхол.

На опашката е и първата оригинална италианска продукция на Netflix - "Suburra", която третира връзките между мафията и политиците в Рим. Един от актьорите в криминалния трилър - Алесандро Борги - ще води и наградната церемония на фестивала. Netflix ще присъства и с друго заглавие - "Our Souls at Night" с Робърт Редфорд и Джейн Фонда. Световната му премиера ще бъде извън конкурсната програма. Фонда и Редфорд ще дойдат на място, за да получат наградите си за цялостно творчество.
Copyright © 2024 Dir.bg.