Отиде си една от иконите на френското кино - Жана Моро

31.07.2017 г.
Отиде си една от иконите на френското кино - Жана МороИконата на френското кино и звезда на комедията Жана Моро е починала на 89-годишна възраст, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Актрисата с чувствена красота и неподражаем дрезгав глас, очаровала някои най-големите режисьори през 65-годишната си кариера, е намерена мъртва у дома си в осми район в Париж. Информацията е потвърдена от районния кмет.

Жана Моро е родена в Париж. Тя е и една от водещите актриси на театър „Комеди Франсез“. Дебютира като актриса в киното с филма „Последна любов“ (1949), а като режисьор е известна с филма „Девойката“ (1979). Първият филм, който режисира, е „Светлина“ (1976). Носителка е на „Сезар“ за най-добра актриса (1992 г. за ролята й в „Старата дама, която ходеше по морето”), както и на БАФТА и на награда от филмовия фестивал в Кан, на който два пъти е председател на журито. Има и няколко награди за цялостна кариера.

Малко преди да почине, Жана Моро казва: „Вървя към смъртта. Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре. Като спирала, като стълбата на Яков. Изкачваш се, докато изчезнеш... Имаш известно време. Имам време, колкото да живея, колкото да свърша нещо, което трябва да направя".

Името й нашумява със зараждането на френската „нова вълна" в киното. Тогава нейният бивш съпруг, вече покойният режисьор Луи Мал, я заснема в емблематичните си филми „Любовници" (1958) и „Асансьор за ешафода" (1958). Веднага след премиерата им Моро се превръща в символ на независимото кино, каквото по онова време с необикновен ентусиазъм правят младите Клод Шаброл, Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар.

Незабравими ще останат превъплъщенията на звездата в класически заглавия като „Жюл и Жим” и „400-те удара” на Франсоа Трюфо, „Нощта” на Микеланджело Антониони, „Дневникът на една камериерка” на Луис Бунюел и много други. Последният филм с участието на Жана Моро е комедията „Le talent de mes amis”, която се появи през 2015 г.

"Възрастта не може да ни защити от любовта, но любовта, в голяма степен, ни защитава от възраста".
Жaна Моро.
Copyright © 2024 Dir.bg.