Не пускат "Блейд Рънър 2049" на фестивали, крият сюжета

06.08.2017 г.
Не пускат След като станаха известни програмите на фестивалите във Венеция (30 август - 9 септември) и Торонто (7-17 септември), отсъствието на филма на Дени Вилньов "Блейд Рънър 2049" стана осезаемо. Предварителните очаквания и на организаторите, и на експертите бяха, че фантастиката ще бъде показана извън конкурса във Венеция или дори ще бъде откриващ филм на Торонто. Warner и Sony обаче забраниха това и засега никой не е видял продължението на култовия филм на Ридли Скот от 1982 г. "2049" отсъства и от програмата на фестивала в Телюрайд (1 - 4 септември).

Причината е в нежеланието на студиата да разкриват сюжета преди широката премиера в киносалоните в началото на октомври. Опасенията са, че фестивалните киножурналисти непременно ще издадат спойлери, което ще намали приходите от продажба на билети.

Преди дни това бе потвърдено и от програмния директор на Венецианския фестивал - Алберто Барбера. По неговите думи, отсъствието на филма от програмите на есенните фестивали е резултат на един все по-голям проблем: страха от спойлери. "Днес, както никога досега, студиата се боят от първата среща на своите филми със зрителите и пресата - тя може да се отрази негативно на приходите".

Копродуцентството също затруднява фестивалните прожекции. Привличането на чуждестранни инвеститори води до усложнения на фестивалния живот на филмите. "Голямото кино вече не се снима само с пари на студиото. Привличат се инвестиционни фондове, инвеститори от Китай... Прогнозите за боксофиса през уикенда се смятат по същите алгоритми, които се използват във финансовия свят. Ако нещо не се получи според очакванията, студиата могат да се лишат от инвеститорска подкрепа".

След като още в средата на юли "Downsizing" на Алекзандър Пейн бе определен за откриващ във Венеция, Барбера още не е решил задачата поради отношенията на Paramount с инвеститори от Китай. "Трябва да се отнасяме с разбиране към това, че те имат право на глас при начина на снимане и къде да бъде премиерата. Всичко е променено, по-рано нямаше такива неща".

За сравнение, Алберто Барбера отбелязва, че филм като "The Shape of Water" на Гийермо дел Торо е толкова добър, че Fox Searchlight е уверен в потенциала му и не се бои да го прожектира предварително, преди широкото разпространение - и филмът ще излезе както във Венеция, така и в Торонто.
Copyright © 2024 Dir.bg.