"Реквием за госпожа Й." и "Телма" предложени за чуждоезичен Оскар

07.09.2017 г.
Черната комедия "Реквием за госпожа Й.", която е копродукция с българско участие, е официалното тазгодишно предложение за „Оскар” от страна на Република Сърбия.

Филмът бе част от селекцията на тазгодишния София филм фест, а изпълнителката на главната роля Миряна Каранович лично представя продукцията в София. Продуцент от българска страна е компанията „Геополи Филм” (Павлина Желева), участват още Македония, Русия, Франция.

Лентата представя жена, която иска да се самоубие, но заради корупцията и бюрокрацията в Сърбия не може да направи дори това. Госпожа Й. цял живот е била чиновник и се е грижила за семейството си, а през последните години - сама, след смъртта на съпруга й. Тя решава да сложи край на живота си, като преди това уреди всичко, което цял живот й е тежало, за да не оставя товар върху плещите на децата си.

Досега Сърбия е изпратила 24 филма, кандидати за чуждоезичен „Оскар”, като все още няма финалист в основната петица. През 2007 г. криминалният трилър „Клопка” ("Klopka") на Срдан Голубович все пак попадна в шортлистата с топ 9 филма.

* * * * * * *

Кандидатът на Норвегия за "Оскар" пък е трилър фантастиката "Телма", която ще бъде показана по кината у нас през декември.
Copyright © 2024 Dir.bg.