"Слава" закри Пътуващо лятно кино

10.09.2017 г.
Шестата поредна обиколка на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ завърши с прожекция на един от най-новите български филми „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Закриването на националната кампания за възстановяване на летните кина в България се състоя по традиция при Лятната естрада в Борисовата градина в София, където снощи се събраха близо 1500 кинолюбители, за да споделят емоцията на киното под открито небе.

Повече от 16 000 зрители посетиха прожекциите, организирани от БНТ тази година в 24 населени места: селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско) и градовете София, Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол. Освен едни от най-новите продукции на съвременното българско кино, специално място в програмата на инициативата заеха и късометражните продукции, които трудно достигат до по-широка аудитория.

Тази година фокус в маршрута на „Пътуващо лятно с БНТ1“ бяха малките населени места в страната, където кино няма от десетилетия. Със своите репортажи журналистите на БНТ Анна Ангелова, Благой Цицелков, Диана Тодорова и Айше Сали  не само  показаха неподправените реакции на местните жители, но и разказаха любопитни факти от културното и историческото наследство на селищата-домакини. Прожекциите бяха придружени и от „Пътуващата детска библиотека“, която подари много емоции на малките читатели.

„Важно беше, че тази година Пътуващото кино стигна до малките населени места в страната, там, където български филми не са показвани от повече от 25 години. С прожекциите, които организирахме, БНТ изпълнява в много голяма степен своята обществена мисия да осигурява равен достъп на всички зрители до българско кино и култура“ – каза Севда Шишманова, Програмен директор на БНТ1 и автор на проекта.

„Пътуващото лятно кино на БНТ1 е от голямо значение за съвременното българско кино, защото благодарение на тази инициатива се подпомага и възстановяването на доверието на българския зрител към българското кино“, сподели режисьорът Петър Вълчанов. Той разкри още, че прожекцията в рамките на кампанията е една от най-многолюдните за „Слава“. Сюжетът на филма е буквално взет от новинарските хроники и разказва за случката с кантонера, намерил голяма сума пари, която предава на полицията. След „Урок“, който „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ представи в афиша си преди две години, „Слава“ е второто заглавие от замислената трилогия от режисьорите, основаващи се на действителни случаи.

Петър Вълчанов и Севда Шишманова:


Информация за прожекциите от шестия сезон на „Пътуващо лятно кино“:

С рекорден брой зрители стартира инициативата „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ в края на юни. Повече от 2500 софианци и гости на столицата гледаха „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов и имаха възможността да се срещнат с екипа на филма. В ефира на обществената медия се състоя и телевизионната премиера на лентата, която БНТ1 излъчи в празничния ден на Съединението.

В село Долни Пасарел, до брега на язовир Искър, екипът на БНТ1 прожектира филма „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов и се натъкна на неподозирана съкровищница  -  над 250 автентични песни, съхранени от пасареските баби.

В родния град на актрисата Катя Паскалева – Петрич – първата филмова прожекция е била през 1919 г., като средище на културния живот на пертичани е било местното читалище. Там се състои и една от най-паметните срещи от света на киното – тази с световноизвестната актриса Клаудия Кардинале. Днес Община Петрич вече има проект за изграждане на нов градски парк с предвидена амфитеатрална сцена.

В село Калище „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ показа документалния филм „Умно село: Татко“, като прожекцията отбеляза 85 години от рождението на големия български режисьор Методи Андонов.

В Бъта колекция от снимки в читалището все още пази спомените за препълнените зали от срещите с актьорите от „Време разделно“. Местните жители се гордеят още и с малките си цигуларчета, които участват във филма „Изпити по никое време“. Това лято любителите на киното там гледаха на открито „Джулай“ на режисьора Кирил Станков.

В Панагюрище някогашният салон, създаден от кинооператора Димитър Цоцорков, днес е превърнат в музей, съхраняващ и до днес историята на киното. „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ прожектира там филма „Летовници“ на режисьора Ивайло Пенчев.

С белия екран е свързан и живота на жителите на Пирдоп – родният град на писателя Тодор Влайков. С името на неговата съпруга се свърза столичното кино „Влайкова“, а кмета на Пирдоп е мотивиран да се направи импровизирано кино на територията на общината.

Киното намира място и в Тетевен. Някога градът е имал две зали  за прожекции – едната за премиери, а другата за повторения, вратите на които днес са заключени за посетители, но сърцата на местните жители все още са отворени за магията на седмото изкуството.

В Елин Пелин „Пътуващото лятно кино на БНТ1“ закри първия сезон на лятното кино, организирано от общината.

Тази година „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ посети три вече възстановени летни кина – в село Орешек и градовете Елена и Поморие.
Трима млади ентусиасти – Филип, Христо и Марин – се връщат в родното си място, за да възродят културата в Орешак и изоставеното лятното кино. Те създават сдружение, като помощ срещат и в лицето на местната власт.

През Еленския балкан кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ прокара път за киното още в първия си сезон и вече шеста година откритата сцена в Елена посреща редовно зрители.

Пет години по-късно екипът на БНТ откри в Поморие изцяло възстановеното лятното кино „Яворов“, което днес се нарежда сред най-модерните киносалони на открито в България. Кампанията на обществената медия зарадва зрителите там с прожекция на филма „Бартер“ на режисьора Атанас Киряков.

Вдъхновени от инициативата на БНТ общинската управа в Българово също инициира прожекции на открито.

Филмът „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на режисьорката Иглика Трифонова гледаха жителите и гостите на градовете Любимец и Попово. Лентата е носител на редица български и международни филмови награди, сред които и първата награда на Община Попово на оператора Рали Ралчев от VІІІ Национален фестивал за операторско майсторство „Златното око“ (2016).

В своеобразни кинозали се превърнаха паркове, театри и площади в Килифарево, Полски Тръмбеш, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Тополовград и Враца.

„Пътуващо лятно кино с БНТ1“ гостува за трети път във Варна, но за първи на 25-ото юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. По повод 100-годишнината от първия запазен български филм, дал име и на културната проява, БНТ излъчи късометражната лента „Любовта е лудост“ на Васил Гендов.

По традиция кампанията се включи с прожекция и в програмата на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол на документалния филм „88 MHz“ на режисьора Яна Титова, посветен на незрящия радиожурналист Йордан Георгиев.
Copyright © 2024 Dir.bg.