"Безкрайната градина" е откриващ филм на Киномания 2017

25.09.2017 г.
Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще е откриващата лента на 31-вото издание на Киномания. Най-утвърденият кинофорум в България се продуцира от НДК и ще продължи от 16 до 30 ноември 2017 г.

Трейлър (3:17 мин.).

На специална пресконференция в кино „Люмиер Лидл” екипите на Киномания и на „Безкрайната градина” разкриха интересни подробности от програмата на фестивала, а самото откриване ще е на 16 ноември в зала 1 от 19:00 часа.

Киномания избра да зарадва почитателите на седмото изкуство с „Безкрайната градина” в продължение на традицията от последните години кинофорумът да започва с премиерна българска продукция. Миналата година Киномания започна със "Слава", а през 2015 г. - с "Каръци". През 2014 г. фестивалът тръгна с "Потъването на Созопол".

Тазгодишният откриващ филм е романтична драма, разказваща за живота на Филип (Мартин Димитров), разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Но всичко това се променя в деня, в който той среща Ема (Елица Матева) – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

Режисьор е Галин Стоев - един от най-талантливите режисьори на своето поколение, директор на Националния театър на Тулуза от 2018 г.
„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадежно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакауваме тяхнто усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, сподели Галин Стоев.

„Има много светлина в мълчанието, в погледите, във всичко което може да си кажем без думи. За мен това е много специален полет, който не ми се беше случвал досега”, сподели Димитър Николов, един от актьорите във филма. Всички млади таланти от продукцията изразиха дълбоката си признателност и благодарност за участието си в това вълнуващо приключение. Не пропуснаха да отдадат и почит към техния колега – големия Никола Анастасов, за когото „Безкрайната градина” е последната роля в киното.

„Много се вълнуваме, че накрая ще дадем този филм на публиката и именно той ще открие Киномания. Със сигурност може да се каже, че това е най-нежният български филм и такъв не е правен досега. Ние имахме смелостта и дързостта да го направим. Уникални таланти и артисти събраха енергията си заедно и създадоха нещо наистина радикално различно”, сподели Мартичка Божилова от продуцентската компания на „Безкрайната градина” - „Агитпроп”.

Галин Стоев и Мартичка Божилова:


„Това е нещо като първата любов, на която даваш всичко. Направихме го с много любопитство и удоволствие”, допълниха операторите Георги Богданов и Борис Мисирков. „Освен четиримата актьори има и още един герой в лентата – това е градът. В този филм трябваше да измислим една магична и вълшебна София. Градът, който приема героите в себе си, превръща се в градина и тя пак в град - това беше част от приключението”, обясниха от операторския екип.

* * * * * * *

Освен откриващия филм, на пресконференцията бяха представени и някои от най-любопитните заглавия в програмата на фестивала.

И тази година Киномания остава вярна на традицията да представя новия филм на Уди Алън в България. Този път това е „Въртележка”, а в главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години.

Режисьорската лента „Субурбикон” на Джордж Клуни също е сред хитовете на Киномания - черна комедия за объркани хора, правещи много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години. Филмът е по оригинален сценарий на братя Коен.

Сред най-интригуващите заглавия в програмата са един документален и един анимационен филм.

Buena Vista Social Club: Adios“ е документална лента на два пъти номинираната за „Оскар“ режисьорка Люси Уокър (за филмите й „Пустош“ / Waste Land, 2010 и "Цунами и цвят на вишни" / The Tsunami and the Cherry Blossom, 2011). Музикалният филм проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендерс направи култовия си филм ("Буена Виста Сошъл Клъб", 1999 г.).

Другото хитово заглавие е „Да обичаш Винсент” - първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. История за живота на един от най-бележитите художници на нашето време- Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български художик - Елизабет Христова.

Най-мащабната руска продукция за 2017 г. „Матилда” също е сред изненадите на Киномания. Тя е дело на режисьора Алексей Учител. Филмът е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Мaтилда Кшесинска и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида над царската особа, а определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.

* * * * * * *

На сайта на НДК, както и на kinomania.bg, могат да се запазват билети за хитовите заглавия от филмовата панорама в зала 1. Интернет платформата за продажба ще функционира и за всички кина и зали от програмата на Киномания –  „Люмиер Лидл“, зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

Пълна програма:
Copyright © 2024 Dir.bg.