Лили рибката” в конкурсната програма на Златна роза

02.10.2017 г.
„Лили рибката” в конкурсната програма на Златна розаНа днешната пресконференция на фестивала "Златна роза" 2017 бе представен първият филм от конкурсната програма на фестивала - „Лили рибката” на режисьора Ясен Григоров. В разговор с критиката, той сподели:

„Сега съм малко инатлив и ми се иска да правя това, което ми хрумва и което харесвам. Специално „Лили рибката” никога не съм си я представял като нещо друго, освен като филм. Основно съм благодарен за възможността, която Филмовият център ми даде, за да създам филма. Оказва се, че с вяра в проекта и упоритост, процесът става по-плавен. Успях да снимам филм, силен и като визия - надявам се ви е харесал!”

Актьорът Добрин Досев разказа, че за първи път играе във филм или на сцена с деца. „Ясен е магьосник в това отношние - той с такава магическа пръчка им обясни какво трябва да направят, че те не играеха, а живееха тази история. Аз наистина останах респектиран от тези деца, това беше удоволствието, може би най- голямото. Много рядко ми се е случвало да имам такова светло, приятно усещане, докато работя по някой филм”, сподели още Досев.

Лили рибката” бе удостоен с награда за европейски филм на фестивала във Варшава.

* * * * * * *

Късометражният филм „Надпревара” на младите автори Виктория Димитрова (сценарист) и Красимир Калушев (сценарист и режисьор) е студентски и засяга сериозна социална тема - за липсата на средства в българския спорт и за съдбата на нашите олимпийски таланти. Историята е вдъхновена от истински случай, разказват авторите. Вера Найденова похвали умението на студентите да формулират и създават съспенс в кратката форма.

* * * * * * *

12 А” показва много сериозни проблеми не само в българското образование, но и в нашето общество, показва какво се случва сред младите хора и как педагогът може да им въздейства. Филмът е за един клас, но става въпрос за много повече хора - сподели режисьорката Магдалена Ралчва. „Дълг е първо на майките, после на семействата и на училището, е да се обръща много внимание на децата и да бъдем по-близо до тях!”

„Може да има комедиен характер, но той носи послание”, допълниха от екипа на лентата.

Като единственият филм в конкурсната програма, намерил средства извън публичните, авторите споделят, че силно са вярвали в екипа си, в сценария на лентата и най-вече ги е водело желанието да поднесат този филм на зрителите.

* * * * * * *

Вездесъщият” е филм, който ни разтърси, виждаме една модерна трагедия и то много сериозна, навлизането на технологиите и последствията от това могат да въздействат по много сериозен начин. Геновева Димитрова описа историята като една апокалиптична картина на днешните страхове, комплекси, и желанието на модерния човек да бъде наистина вездесъщ.

Тенденцията е да живеем в информационно общество, но страничният ефект е, че има промяна в морала, ценностите, домът вече не е нашата крепост и безцеремонно се нахлува в интимното пространство на човека.

* * * * * * *

Фестивалът “Златна роза” бе открит в събота вечерта на 30 септември и продължава до 7 октомври 2017. Организатор на събитието е Национален филмов център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека.

В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 42 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година.

Ето са новите пълнометражни български филми, които ще се състезават в пълнометражния конкурс:
- Белгийският крал;
- "6.9 по скалата на Рихтер" (под ново име - "6,9 по Рихтер");
- Лили рибката;
- 12 А;
- Вездесъщият;
- Секс академия: Мъже;
- Извън пътя;
- Воевода;
- Врагове;
- Асансьор за пациенти;
- Малко късмет за по-късно;
- Моторът;
- 3/4;
- Бензин;
- Дъвка за балончета;
- И после светлина;
- Посоки;
- Синът на София;
- Радиограмофон;
- Реквием за госпожа Й..

За откриващ филм на "Златна роза" бе селектиран "Уестърн" на Валеска Гризбах.
Copyright © 2024 Dir.bg.