Ден на европейското арт кино за втори път

10.10.2017 г.
Ден на европейското арт кино за втори пътЗа втора поредна година повече от 1000 киносалона в Европа ще отбележат Деня на европейското арт кино. Българският партньор на инициативата е Дом на киното, където на 15 октомври (неделя) ще бъдат показани филми, отличени от Европейските филмови награди.

Миналата година събитието се проведе за първи път под патронажа на Марен Аде, Изабел Юпер, Стивън Фриърс и др., а у нас бяха показани филмите "Овца или вълк" (Русия), "Храна за душата" (Германия, Франция, Италия), "Град Паника" (Белгия, Люксембург, Франция), "Жажда" (България) и "Пророкът" (Франция, САЩ, Канада, Ливан, Катар).

Предложенията на Дома на киното тази година са:

1. От 11:00 часа - "Животът ми като тиквичка" (Щвейцария/Франция, 2016, 66', реж. Клод Барас)
Хитовата анимация ни въвежда в живота на малко момче, което мисли, че е останало само на света, след като губи майка си и се озовава в дом за деца. Срещите му там обаче го опровергават – той открива, научава, създава приятелства и се влюбва.

2. От 12:15 часа - "Белгийският крал", адаптация за незрящи (Белгия/Холандия/България, 2016, 94', реж. Петер Бросенс и Джесика Удуърт)
Денят 15 октомври е и Международен ден на белия бастун, който ще бъде отбелязан с прожекцията на филма, адаптирана за незрящи чрез специален дублаж, който да потопи хората с нарушено зрение в историята и атмосферата на филма - едно приключенско пътешествие на белгийския крал през Балканите.

3. От 14:00 часа - "Огън в морето" (Италия/Франция, 2016, 108', реж. Джанфранко Роси)
Документалният филм разказва за италианския остров Лампедуза – бленувано място за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, които пристигат там с надеждата за по-добър живот. Историята е фокусирана върху 12-годишният Самуеле, който ходи на училище, обича да ловува и също е подвластен на мечтата за острова. Повлиян от историите за Средиземно море, той иска да стане рибар като баща си.

4. От 16:00 ч. - "Тони Ердман" (Германия/Австрия/Румъния, 2016, 162', реж. Марен Аде)
Най-добрият филм на годината според критиката припомня сблъсъка между изискванията на съвременния свят, който ни превръща в безчувствени роботи и нуждата на хората от честни взаимоотношения. Уинфрид и дъщеря му Инес са загубили връзката помежду си и я изграждат наново в една проницателна история, изпълнена с хумор и мъдрост.

5. От 21:00 ч. - "Човек на име Уве" (Швеция, 2015, 116', реж. Ханес Холм)
Историята започва с комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на съпругата си. Те се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му разбирания за добро и зло. Екранизацията по бестселъра на шведския писател Фредрик Бакман е преди всичко разказ за силата на любовта отвъд всяка рационалност, предразсъдъци и противоречия.

* * * * * * *

Билетите са на цени 7/5 лева на касата на Дом на киното (цената на билетите за "Белгийският крал" за незрящи е 5 лв).
Copyright © 2024 Dir.bg.