Кристофър Нолан: трябваше да се изразя по-учтиво за Netflix

08.11.2017 г.
Кристофър Нолан: трябваше да се изразя по-учтиво за NetflixВ интервю за Варайъти, Кристофър Нолан смекчи тона си спрямо Нетфликс. През лятото той се изрази доста остро за стрийминг гиганта, като каза, че стратегията на пускане на филми едновременно в киносалоните и в интернет е безмислен и непригоден модел за разпространение. Макар че Нетфликс финансира авторско кино, според Нолан техният модел не бива да се използва като средство за закриване на кината. "Това е толкова безсмислено, че не разбирам защо въобще съществуват. Единствената платформа, която ме интересува, е киноразпространението".

Думите на режисьора на "Дюнкерк" бяха подкрепени от много поддръжници на киноразпространителската система. Днес обаче тя търпи промени - домашното видео отмира, а стрийминг услугите предлагат големи каталози и сами инвестират в нови продукции. Режисьорката Ава ДюВерней ("Гънка във времето") коментира Нолан, като зададе в своя туитър въпроса "Какво правим, ако във вашия район просто няма кинозала?".

Сега Нолан казва: "Трябваше да се изразя по-учтиво. Тогава казах това, което мисля, но го направих твърде недипломатично. Не изясних колко революционно е това, което прави Netflix. Те трябва да бъдат уважавани за това, което и правя в момента".

В едно обаче той остава непреклонен - че кино трябва да се показва първо в кината, а след това на други платформи. Студиата обаче започват да преговарят с кината за намаляване или пълна отмяна на прозореца между широкото разпространение и стрийминга. Нолан възразява: "Още помня как пускаха филмите веднага на видеокасети. За един режисьор през 90-те години излизането на проекта му веднага на видео бе истински кошмар. В това няма нищо ново, просто днес ни го пробутват като нещо иновационно". За пример Нолан дава книгоразпространението, при което въпреки електронните книги моделът на излизане е запазен: първо твърда обложка, а след известно време - мека.

"Всяка индустрия контролира излизането на пазара на своя продукт", казва режисьорът. - "Ако мислим, че кинобизнесът трябва да зачеркне и да изхвърли всичко, това е някаква безсмислица. Надявам се с времето хората да разберат това."
Copyright © 2024 Dir.bg.