Кейт Бланшет начело на журито в Кан

04.01.2018 г.
Кейт Бланшет начело на журито в Кан48-годишната австралийска актриса, звезда от "Каръл" (2015 г.), е назначена за председател на журито на 71-вия кинофестивал в Кан, който ще се проведе тази година от 8 до 19 май. В официално изявление Кейт Бланшет казва: "Години наред присъствам в Кан в най-различни образи - и като актриса, и като продуцент на кинопазара и в основната програма. Но никога не съм идвала специално за наслаждението от истинския рог на изобилието от филми, с които този велик фестивал е прочут".

За продължителната си кариера Бланшет има множество награди: два Оскара ("Авиаторът" и "Син жасмин") и 4 номинации, 3 Златни глобуса и 6 номинации, 3 награди BAFTA и 3 номинации, 4 награди от Австралийския филмов институт, най-добра актриса от Венеция 2007 г. (за "Няма ме"), награди от Русия, Германия, множество фестивали и други. Работи с различни холивудски режисьори като Дейвид Финчър, Уес Андерсън, Мартин Скорсезе, Тод Хейнс, Алехандро Иняриту, Стивън Содърбърг. Най-популярна е с ролята на елфическата владетелка Галадриел от франчайза "Властелинът на пръстените" на новозеландския режисьор Питър Джаксън.

Неотдавна Бланшет изигра богиня на смъртта в "Тор: Рагнарок" на друг новозеландец (Тайка Уайтити), а през 2018 г. излизат филмите с нейно участие "The House with a Clock in its Walls" (Universal Pictures), "Бандитките на Оушън" (Warner Bros.) и "Where'd You Go, Bernadette" (Annapurna Pictures).

Имената на останалите членове на журито в Кан ще бъдат оповестени по-късно.
Copyright © 2024 Dir.bg.