Още заглавия в селекцията на Берлинския фестивал, българска следа

16.01.2018 г.
Още заглавия в селекцията на Берлинския фестивал, българска следаОткриващото се на 15 февруари десетдневно Берлинале обяви още десет филма в програмата на основния си конкурс и три в програмата на гала премиерите. Едно от най-любопитните нови заглавия е американският комедиен уестърн "Damsel" ("Мома") на братята Дейвид и Нейтън Зелнър с участието на Робърт Патинсън, Миа Вашиковска и на самите режисьори/сценаристи. Първият показ на лентата пред публика ще бъде на Sundance, а сюжетът е за герой, пътешестващ по западната граница в търсене на невестата си при множество препятствия по пътя.
(на снимката - кадър от филма)

Фестът ще представи и новата драма на немския режисьор Кристиан Пецолд - "Транзит"; той е познат на българската публика с "Феникс" от 2014 г., "Йела" от 2007 г. и "Призраци" от 2005 г.

В конкурса влиза черно-бялата историческа драма "3 дни в Киброн" ("3 Tage in Quiberon") на берлинчанката Емили Атеф, в която играе номинираният за Сезар френски актьор Дени Лаван. Носителят на награда от Венеция'2016 за късометражен филм парагваец Марсело Мартинеси, възпитаник на Лондонската филмова школа, дебютира с "Наследничките" ("Las Herederas" / "The Heiresses"). Гостите на Берлин ще видят още иранската лента "Свиня" на Мани Хагиги, новия филм "Молитвата" ("La prière") на французина Седрик Кан, шведско-британо-унгарската драма "Jimmie" от създателите на трилъра "Авалон" (2011).

Селекцията предвижда и миноритарно българско участие - това е игралният дебют на румънската режисьорка-документалист Адина Пинтилие "Touch Me Not" ("Не ме докосвай" / "Nu ma atinge-ma") с копродуцент Мартичка Божилова от "Агитпроп". Играе 33-годишната Ирмена Чичикова ("Аз съм ти, Адриана", "Виктория", "Ани има рожден ден", "Вездесъщият").
Не ме докосвай” е хибрид между реалност и художествена измислица, в който героите на филма търсят интимност. Тяхната самота се среща – случайно или може би по силата на съдбата – в един дълго копнян опит за общуване. Лично изследване на интимността, поставящо под въпрос начините на възприемането ѝ. Филмът разглежда въпроса как човешките същества могат да постигнат интимност по най-неочаквани начини.

За пръв път от 29 години насам български пълнометражен игрален филм е в конкурса на „Берлинале“ - през 1989 г. в престижната конкурсна селекция е бил избран филмът на Иван Ничев „1952: Иван и Александра“. „Ага“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров, чийто дебют „Отчуждение“ (2013) беше селектиран във Венеция. Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов и получи награда през 2015 г. в Кан. Оператор е Калоян Божилов.
„Áга“ е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция. Продуцент е „Ред Карпет“ – Веселка Кирякова, копродуценти са 42film, Arizona Productions, БНТ, ZDF/ARTE, филмът е заснет с финансовата подкрепа на НФЦ и в копродукция с Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux Cinémas du Monde, Centre national du cinéma et de l’image animée, Institut Français. Сюжетът разказва за Седна и Нанук, които живеят далеч на север и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга.
Милко Лазаров: „Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации. С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.“

В основната програма, но извън конкурса, влиза ирландският трилър "Black 47" с Хюго Уивинг (през декември ще го видим в "Смъртоносни машини") и Джим Бродбент - за масовия глад в Ирландия през 1847 г. Влиза и документалният "Елдорадо" на швейцареца Маркус Имхоф, чиято военна драма "Das Boot ist Voll" ("Лодката е пълна", 1981 г.) бе номинирана за Оскар за чуждоезичен филм.

В гала програмата ще се състои европейската премиера на китайското приключенско фентъзи "Лов на чудовища 2" ("Monster Hunt 2"), международната премиера на австралийската документална музикална биография "Gurrumul" и световната премиера на новия филм на 82-годишния аржентински документалист и политик Фернандо Соланас.

Отриващ филм на фестивала е "Isle of Dogs" на Уес Андерсън, а закриващ филм на официалната основна програма е българският "Áга" на Милко Лазаров.
Copyright © 2024 Dir.bg.