Раздадоха наградите 2018 за режисура

04.02.2018 г.
Раздадоха наградите 2018 за режисураНаградният сезон продължи снощи с юбилейните 70-и годишни награди на DGA, Гилдията на режисьорите на Америка. Техен домакин бе 50-годишният Джъд Апатоу ("Позабременяла"), който позира за фотографите със съпругата си Лесли Ман. Шоуто не бе излъчвано по телевизия и се състоя в Beverly Hilton в Бевърли Хилс.

Президентът на DGA, телевизионният режисьор Томас Шлами направи встъпление, в което каза: "Наградите на Гилдията са особено специални за режисьорите, тъй като им дават възможност за връзка с колегите им и за признание от тях - а тази година ще имаме двама режисьори, които са източник на енергия и ще зададат тон на тазвечерното празнуване на правенето на филми, имайки това предвид".

Наградата за режисура на пълнометражевн игрален филм за четвърти път през последните години взе мексикански режисьор. Отличието е и топ индикатор за очакванията за Оскар, тъй като от 1948 година насам само 7 пъти победителят на DGA не е бил и победител на Оскарите за режисура. За последно двете награди се разминаха през 2013 г., напомня Варайъти, когато Бен Афлек получи професионалното отличие (както и Златен глобус преди това), но режисурата на "Арго" дори не бе сред номинираните за Оскар.

За своя проект "Формата на водата", сегашният победител дел Торо е вдъхновен още от 6-годишен, когато е видял хоръра "Чудовището от Чeрната лагуна" (1954 г.). В бекстейджа на снощното събитие той е говорил за значението на приказката в съвременното общество и е вметнал, че "приказката ви позволява да измисляте приказни същества, които не са от този свят".

Наградата за дебют в игралното кино отнесе Джордан Пийл ("Бягай!"), при това с овации и ставане на крака от публиката в залата. Хорър комедията за расовите взаимоотношения събра над 250 милиона долара, след като бе направена с 4.5 милиона. "Това бе най-добрата година в живота ми", призна номинираният за три Оскара за филма си тъмнокож 38-годишен режисьор, продуцент, сценарист и актьор. "Жена ми и аз си имаме бебе. Трябваше да балансирам това с усещането, че годината не бе добра за нашата страна".

В телевизия, канадецът Жан-Марк Вале спечели първата си награда от DGA за режисура - за минисериала "Големите малки лъжи". Първа награда получи и 40-годишната американска режисьорка Рийд Морано за драматичния сериал-фантастика "Историята на прислужницата" - тя пък благодари на децата си, защото "първо съм майка и едва на второ място съм режисьор".

Ето и всички раздадени награди за режисьорски постижения:

В кино:
- за игрален филм: Гийермо дел Торо ("Формата на водата")
(номинирани още: Грета Гъруиг за "Lady Bird", Мартин Макдона за "Три билборда извън града", Кристофър Нолан за "Дюнкерк" и Джордан Пийл за "Бягай!")


- за първи игрален филм: Джордан Пийл ("Бягай!")

- за документален филм: Матю Хайнеман ("City of Ghosts").

В телевизия:
- за драматичен сериал: Рийд Морано (еп.1 сез.1 "Offred" на "Историята на прислужницата")
- за комедиен сериал: Бет Маккарти-Милър (за епизод от "Вице")
- за тв филм или минисериал: Жан-Марк Вале (за "Големите малки лъжи")
- за отразяване на събитие: Глен Уайс (за 89-ите Оскари по телевизия ABC)
- за предаване: Дон Рой Кинг (за Saturday Night Live, “Host: Jimmy Fallon”)
- за риалити: Брайън Смит ("MasterChef")
- за детско предаване: Ники Каро ("Anne with an E")
- за реклами: Мартин де Тура (Дания, от продуцентска къща "Epoch Films").
Copyright © 2024 Dir.bg.