Наградите за операторско майсторство 2018

18.02.2018 г.
Наградите за операторско майсторство 2018Във вчерашната съботна вечер бяха раздадени 32-рите награди на Американското дружество на операторите (American Society of Cinematographers), от които 68-годишният Роджър Дийкинс си тръгна с топ-отличието на своите колеги за "Блейд Рънър 2049".

Английският "майстор на лещите" е отдавнашен фаворит на ASC и за него това е пета награда от страна на организацията. Преди фантастиката на Дени Вилньов, номинираният за 14 Оскара Дийкинс получи награди за "Изкуплението Шоушенк" (1994) на Франк Дарабонт, "Човекът, който не беше там" (2001) на братя Коен и "007 координати: Скайфол" (2012) на Сам Мендес; през 2011 г. получи и наградата за цялостен принос (lifetime achievement).

Кадри от наградената работа:






На професионалните награди Дийкинс се изправи срещу същия квартет, с когото ще се състезава и на Оскарите на 4 март: французина Брюно Делбонел ("Най-мрачният час"), швейцареца Хойт Ван Хойтема ("Дюнкерк"), американката Рейчъл Морисън ("Mudbound") и датчанина Дан Лаустсен ("Формата на водата").

В 71-вите награди на Британската академия (BAFTA) от днес, 18 февруари, британецът Бен Дейвис ("Три билборда извън града") измести Морисън от номинациите и за наградата довечера в Лондон ще се борят само мъже.

Роджър Дийкинс и Дени Вилньов:


Друга кинонаграда на ASC е наградата "Прожектор" ("Spotlight"), учредена преди четири години за по-неизвестни фестивални постижения и за постижения на чуждестранното кино. Тя отиде при оператора на фентъзи романса "November" (Естония - Холандия - Полша), 41-годишния естонец Марк Таниел. Той победи унгарския "За тялото и душата" и копродукцията "Нелюбов" (Русия и др.), които ще видим и в България през март на София Филм Фест. Последните две заглавия бяха фаворити на престижния полски специализиран фестивал "Камераимидж" през ноември.

Наградата за цялостно творчество получи 67-годишният носител и на "Оскар" Ръсел Карпентър ("Титаник"), а международната награда взе 73-годишният австралийски майстор Ръсел Бойд (Оскар за "Господар и командир", 2003).

Бяха раздадени и три награди в телевизия, както и други призове като "Награда на президента" и "Награда на управителния съвет", отнесена от Анджелина Джоли заради "Първо убиха баща ми", чийто английски оператор Антъни Дод Мантъл (носител на "Оскар" за "Беднякът милионер" от 2008 г.) взе "Бронзова жаба" на Камераимидж '2017. "Операторите ме научиха как да бъда режисьор", призна Джоли на церемонията. Освен Мантъл, тя е работила и с Дийкинс и с австралиеца Дийн Семлър, който я представи на събитието. Семлър ("Оскар" за "Танцуващият с вълци") помогна за дебюта на Джоли "В земя на кръв и мед", излязъл през 2011 г., но събрал общо 12 зрители на премиерата си в Сърбия и разминал се с киноразпространение в България.

3 от наградените през последните 4 години оператори взеха впоследствие и "Оскар". Като цяло, в 32-годишната история на наградите на ASC едва 13 пъти операторите са се "разбирали" с гласуващите за Академията.

Конферансие на церемонията в балната зала "Ray Dolby" на развлекателния център "Hollywood & Highland" в Холивуд бе водещият на тв канала TCM Бен Манкеуиц.

Джоли в рокля от пролетната колекция 2018 на ливанския дизайнер Ели Сааб:
Copyright © 2024 Dir.bg.