"3/4" с голямата награда на 22 София Филм Фест 2018

18..03.2018 г.
На церемонията по връчване на наградите на София Филм Фест, която се състоя в събота, 16 март в зала 1 на НДК, голямата награда "София - град на киното" получи "3/4".

Българо-немската драма, режисирана от Илиян Метев, миналия октомври бе отличена и с награда за най-добър режисьор от Златна роза 2017.

"София - град на киното" се връчва за "най-добър филм" в Международния конкурс за първи и втори филми, като наградата е за режисьора и продуцента. Осигурява се от Столична община и представлява диплом и парична премия от 7000 евро.

В Балканския конкурс на фестивала, победата бе за "Възвишение" (България - Македония) на Виктор Божинов - награда Domaine Boyar и 1000 евро.

"Вездесъщият" на Илиян Джевелеков се сдоби с признание от гилдия "Критика" при СБФД за най-добър балкански филм, както и с втора награда - на Международната асоциация на филмовите критици ФИПРЕССИ.

"Наградата на София" на Столична община бе връчена на актьора Васил Михайлов, който се появи на сцената пеейки. Той бе отличен за "принос към изкуството на киното" - във филмографията му има близо 70 киноленти, както и редица телевизионни продукции.
За цялостен принос към световното кино с "Награда на София" бяха отличени още Ейбъл Ферара (САЩ) и украинският режисьор Роман Балаян.

Останалите награди:

Най-добър игрален филм (награда на публиката от Международния конкурс и от Балканския конкурс)
- "Радиограмофон" (България, Полша)

Специална награда на журито (за филм от Международния конкурс за първи и втори филми)
- "Генезис" (Унгария), реж. Арпад Богдан.

Награда за режисура (за филм от Международния конкурс)
- "Гълъбът" ("Güvercin" / "The Pigeon" - Турция), реж. Бану Саваджъ.

Най-добър български късометражен филм (награда Jameson, диплом и парична премия 6000 евро за режисьора)
- "Преображение", реж. Стефан Ганов

Най-добър документален филм (филм от Международния документален конкурс - диплом и парична премия от 1000 евро за режисьора)
- "Миниатюра за пиано" (България), реж. Елдора Трайкова

Най-добър игрален филм, на Младежкото жури
- "Генезис" (Унгария), реж. Арпад Богдан.

Почетни дипломи на журито ("Special Mention")
- "Срам" (България), реж. Петър Крумов, в конкурса за наградата "Jameson";
- "Тайната съставка" (Македония), реж. Гьорче Ставрески, в Балканския конкурс;
- "Блокаж" (Иран), реж. Мохсен Гараи.

* * * * * * *

Днес, 18 март, от 22:00 ч. ще се състои концерт, с който ще бъде закрита официалната част на кинофестивала. Гости ще са режисьорът, композитор, челист и джазмен Зигфрид (Франция) и бийтбокс-шампионът Александър Деянов - SkilleR. Входът е свободен, а мястото е в зала за събития „В парка“ на пл. "България" №1 в София ("Малкото НДК").

Днес преди обяд започва и майсторски клас на провокативния американски режисьор Ейбъл Ферара, който получи в събота Наградата на София на гала вечер в кино „Люмиер“ непосредствено преди прожекцията на шедьовъра му „Кралят на Ню Йорк“. Посещението на Ферара се финансира от "Jameson" с подкрепата на посолството на САЩ у нас.

* * * * * * *

София Филм Фест отново предлага филми, специално адаптирани за хора със зрителни увреждания. Инициативата „Кино за незрящи“ се провежда за втори път в България, като тази година са предвидени две прожекции в Дома на киното - „Невидими цветове” на 18 март (днес) от 15:45 часа и „Потапяне” на 26 март от 16:00 часа. Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лв, кучета-водачи са добре дошли в залата.

Предвидено е и специално допълнително събитие след прожекцията. Платформата за фотокниги ПУК! ще представи три книги, които изследват слепотата по различен начин. След края на филма публиката ще има възможност да се докосне до историите на незрящи хора, описващи визуалните им спомени и заснети от Софи Кал. Хората, които владеят брайловата азбука на английски, ще прочетат историите директно от книгата, която ще бъде на разположение във фоайето на Дома на киното. Някои от най-интригуващите истории ще бъдат изчетени на глас на незрящата публика.

Кадри от церемонията по награждаването:

Преображение:

Възвишение:

Общ изглед от залата:
Copyright © 2024 Dir.bg.