Дръзката Кейт - интервю

Дръзката Кейт - интервюЗа последните 3 години Кейт Бланшет се е снимала в 13 филма. Една от причините за този работохолизъм е постоянното чувство за несигурност, което я превръща в смела актриса, колекционираща с по-голямо удоволствие добри роли отколкото тлъсти чекове. Режисьорът на “Дарбата” Сам Райми казва за нея: “Тя може да изглежда изключително деликатна и крехка, когато ролята го изисква. Мисля, че трябва да си много стабилен вътрешно, за да си позволиш да изложиш на показ този аспект от личността си.” Тази крехкост се проявява в “Небеса”, който Том Тиквер (“Бягай, Лола!”) режисира по последния сценарий на Кшищов Кешловски. В него Кейт изпълнява ролята на жена, решила да постави бомба в офиса на бизнесмен, когото счита отговорен за смъртта на съпруга си.

- Не Ви ли притеснява факта, че Ви се наложи да си обръснете главата? Това съсипа кариерата на Деми Мур например…
Кейт Бланшет: Така е, но нейният филм (“Редник Джейн” на Ридли Скот) е съвсем различен от моя. Пък и не съм сигурна, че тази радикална постъпка е в основата на провала й… Всички се безпокояха малко от това, което се каня да направя, но смятам, че този акт на унижение беше необходим. За първи път си обръснах главата, когато бях на 15 години. Подейства ми изключително освобождаващо. И сега го приех така. Изпитах усещането за едно ново начало.
- Героинята от “Небеса” сигурно е предизвикала вашата дързост, защото това е една изключително взискателна роля.
К.Бл.: Да възстановя ужаса, който преживява персонажът ми, често си беше истински кошмар. Не знам дали сте познавали някой дълбоко потиснат, но хората в депресия описват това състояние като скок в празното. Те не изпитват желание да станат от леглото и да правят каквото и да било. Героинята ми е като затворена в найлонов плик, който я задушава - изключително клаустрофобично преживяване.
- В “Дарбата” сте почти като майка за героя на Джовани Рибизи. Нещо подобно се случва и в “Небеса”, с любовта в прибавка…
К.Бл.: Отношенията им са някаква смес между невинност и поквара. Жената, която играя е разрушителка, затворена в една нихилистична схема. Връзката й с този мъж е уникална, доколкото изключва всякакви физически контакти. Всъщност заснехме една любовна сцена, но Том предпочете да не я включва във филма.
- “Небеса” беше заснет преди две години. Защо излиза на екран чак сега?
К. Бл.: Заради 11 септември. Изглежда хората се бяха фиксирали върху факта, че героинята ми използва бомба, за да убива. Но в случая става дума за убийство, а не за тероризъм.
Copyright © 2024 Dir.bg.