Български щанд на фестивала в Кан

06.05.2018 г.
Български щанд на фестивала в КанЗа девета поредна година България участва с щанд на най-голямото филмово събитие в света - Филмовия фестивал в Кан (8 - 19 май) и индустриалната му платформа - филмовия пазар Marché du Film, съобщава Националният филмов център. Тази година щандът има нов адрес: Village International Riviera, SEE Pavilion № 135.

България е част от Югоизточноевропейския павилион заедно с Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Кипър, което ни дава възможност за по-широка и всеобхватна промоция. Българският щанд отново ще предоставя информация и възможности и пространство за срещи между нашите професионалисти и колегите им от цял свят.

За първи път от 23 години насам, българска копродукция ще се състезава и за "Златна палма" - подкрепеният от НФЦ „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан е в конкурсната програма. Осмият пълнометражен филм на турския майстор е копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл, Стефан Китанов), Босна и Херцеговина, Македония, Швеция и Катар. Филмът е реализиран в партньорство с филмовото студио Ню Бояна в София. Главният герой на филма - Синан - е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му.

* * * * * * *

Веселка Кирякова е българският участник, избран в "Producers on the Move". Всяка година по време на фестивала в Кан са избрани да участват 20 обещаващи продуценти от Европа. Инициативата свързва млади обещаващи европейски продуценти с потенциални партньори за копродукция, като заздравява мрежата им от контакти и предлага силна и видима платформа за следващото поколение от европейски кинематографисти.


Продуцентите преминават през строга селекция, която поставя най-добрите в тясно фокусирана работна среда по време на фестивала. Те взимат участие в пичинги на проекти, срещи 1:1, практически казуси, социални събития и масирана прес-кампания, която включва представяне онлайн и профили в международните професионални издания.

Веселка Кирякова е завършила филмов и телевизионен монтаж в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Режисьор на монтажа e на множество късометражни, игрални и документални филми, отличени с награди на международни кинофоруми. Първият филм, който продуцира ("Ред Карпет ЕООД"), е “Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров (премиера - в официалната селекция на Venice Days на международния филмов фестивал във Венеция през 2013 г., където е отличен с две награди).
Веселка е мажоритарен продуцент на втория игрален филм на Милко Лазаров – „Ага“ (премиера в официалната програма, извън конкурса, на  Берлинале тази година). В Кан „Ага“ ще има търговска прожекция.

* * * * * * *

По време на фестивала в Кан и в рамките на индустриалната му платформа ще се състоят срещи на международните институции, в които и България членува:
- конференция на Европейската аудиовизуална обсерватория на тема "International Co-productions – a success formula for European films";
- пленарно заседание и работни срещи на EFADs – Асоциация на директорите на филмови центрове в Европа;
- панели на Творческа Европа - МЕДИА;
- срещи с ръководителите на Евроимаж, ЕАО, EFP и др.

България ще участва и в представяния на индустриите на национални кинематографии и копродукционни срещи: Co-productions make the film go round – Израел, Balkan Co-production Days Tirana Roma – среща на директори на балкански филмови центрове и продуценти с ръководството на Roma Lazio Film Commission, събитието Best practice exchange.
Copyright © 2024 Dir.bg.