“Приказката“ с премиера в интернет на 27 май у нас

24.05.2018 г.
“Приказката“ с премиера в интернет на 27 май у насНякои приказки разкриват потискани спомени, които не позволяваме да излязат наяве, но една от ролите на приказките е да са поучителни и да дават пример за това, кое е правилно и морално и кое не. В новия пълнометражен филм на HBO „Приказката“ ("The Tale") Дженифър Фокс - изиграна от Лора Дърн - започва да се рови в спомените си, когато е принудена да си припомни първата си сексуална връзка.

Продукцията е базирана на биографични преживявания на режисьорката на филма Дженифър Фокс и разказва реални събития от живота й, в които тя установява доколко спомените от детството й са истина.
Трейлър (на английски език). Филмът е със субтитри на български език.

Актьорският състав на драматичния психотрилър, освен носителката на "Еми" (сериала „Големите малки лъжи“) и номинирана за "Оскар" ("Моето приключение в дивото") Лора Дърн, включва Франсис Конрой (номинирана за Еми за „Два метра под земята“) и Елън Бърстин (Оскар за „Алис не живее вече тук“, 1974 г.). „Приказката“ е и последното участие на Джон Хърд, който почина миналата година (сериала „Семейство Сопрано“).

Историята започва с появата на Дженифър - журналистка и професор, която живее в Ню Йорк с гаджето си. Един ден получава обаждане от майка си, която й разказва как е намерила разказ, който Дженифър е написала, когато е била 13-годишна. В него става дума за сексуалната й връзка с двама треньори от конна база. Докато чете написаното от собствената си ръка преди близо 40 години, Дженифър осъзнава доколко е изкривила спомените си, за да се чувства добре с тях.

Разтърсена и озадачена от разминаването на истината с това, което си спомня, тя решава да се срещне с треньорите от писмото си. Дженифър се връща в конната база в Каролина, където 13-годишното й „аз“ се събужда, за да й помогне да си спомни истинските събития, които са й се случили.

„Приказката“  е определяна от критиците като незабравима медитация за неуловимата природа на паметта. Сценаристката и продуцент Дженифър Фокс, чиито документални филми печелят международно признание за своята новаторска артистичност и непоколебима честност, е носителка на наградата на журито от фестивала в Сънданс през 1988 г. (за "Beirut: The Last Home Movie"). Отличаващо за "The Tale" е, че е вдъхновена и режисирана от един и същи човек – самата Фокс. Тя показва как един режисьор смело преминава границите на конвенционалното разказване на истории, създава диалог между миналото и настоящето, за да илюстрира взаимодействието между паметта и травмата.

Интернет-премиерата в България на „Приказката“ е в онлайн стрийминг платформата "HBO Go" на 27 май 2018 г., неделя.
На същата платформа са достъпни и други превъплъщения на Лора Дърн, като сериалът „Големите малки лъжи“ и филмите “Повторно преброяване“, „Приятен разговор“, „Просветлена“ и „Уилсън“.
Copyright © 2024 Dir.bg.