Първа жена пише музиката за супергеройски филм

15.06.2018 г.
Първа жена пише музиката за супергеройски филмТурската композиторка Пинар Топрак, живееща в Бевърли Хилс, съобщи вчера в Инстаграм, че ще е автор на музиката за предстоящия "Капитан Марвел". "Невероятна чест е да съм част от вселената на Марвъл. Мислите бушуват в главата ми, а водеща е признателността", написа тя и добави: "Имам да благодаря на толкова много хора, които ми помогнаха в това пътешествие, но преди всичко на невероятните ми агенти Лора Енджъл и Ричард Крафт, които ми повярваха от ден първи, както и на Дейв Джордан /music supervisor - бел.ред./ и на режисьорите Ана Боудън и Райън Флек, предоставили ми тази изключителна възможност".

Така Топрак става първата жена в света, която ще сътвори партитурата за водещ супергеройски блокбъстър.

Родена и израснала в Истанбул, тя завършва държавната консерватория там със специалности цигулка, пеене, класическа китара и композиция. През 1997 г. се мести в Чикаго, където изучава пиано и теория на джаза. По-късно завършва и прочутия колеж Бъркли в Бостън като бакалавър по филмова музика, след което се мести в Лос Анджелис в "Media Ventures" на Ханс Зимър и Джей Рифкин.


Екранният опит на Пинар Топрак включва авторска музика за тв сериала по Syfy "Krypton" (2018, продукция на DC Entertainment и Warner Horizon Television) - предистория на Супермен, както и разработка на музикални теми за "Лигата на справедливостта" на DC/Warner. Сред 28-те й композиторски кредита досега са пълнометражни игрални филми - като трилърът "Ангелът" на Netflix, който е в постпродукция, - както и късометражни, документални, телевизионни филми и сериали, видеоигри.

"Капитан Марвел" излиза в България на "женския празник" - 8 март догодина и във фантастиката ще видим носителката на "Оскар" Бри Ларсън в образа на Каръл Данвърс. Тя се превърна в един от най-могъщите герои в киновселената на Марвъл, когато Земята се озовава насред галактическа война между две извънземни раси. Самюъл Джаксън отново ще разработва образа на Ник Фюри, ръководителя на организацията на супергероите "Щ.И.Т.", а звездите от "Пазители на Галактиката" - Джаймън Хаунсу и Лий Пейс - също влизат във филма. Участва и Кларк Грег, изиграл агент Фил Колсън в поредицата "Отмъстителите" и в тв сериала на ABC Агентите на ЩИТ (Disney/Marvel). Звездният състав се допълва от Анет Бенинг, Бен Менделсон, Джуд Лоу, Джема Чан, Алхенис Перес Сото, Лашана Линч, Рун Темте и Маккена Грейс.

Сценарият е разработен от двамата режисьори в съавторство с най-видните жени-сценаристи в Холивуд като Мег Лефоув ("Отвътре навън"), Никол Пърлман ("Пазители на Галактиката"), Дженива Робъртсън-Дуорет ("Tomb Raider: Първа мисия") и създателките на спортната комедия - тв сериал на Нетфликс "GLOW" (2017) Лиз Флахайв и Карли Менч.
Copyright © 2024 Dir.bg.