10-и юбилей на "Черния рицар"

19. 07. 2018 г.
10-и юбилей на Навършиха се 10 години от премиерата на един от най-великите филми по комикси за всички времена. „Черният рицар“ на Кристофър Нолан ще се завърне отново на екран по този специален повод. Филмът ще има прожекции само в рамките на една седмица от 24 август.

Продължението на „Батман в началото“, преобърнало изцяло жанра, ще се прожектира на 70-милиметрови копия само в IMAX в кина в Калифорния, Ню Йорк, Сан Франсиско и Торонто. Всъщност това е един от първите игрални филми, няколко сцени от който са заснети изцяло с IMAX камери.

Шедьовърът на Нолан е затрупан с най-ласкавите рецензии, като критиците възхваляват смелостта му да направи най-мрачния филм по комикс, който при това залага изцяло на реализма. Разбира се, голямото му достойнство е и нечовешката изява на Хийт Леджър като вечния враг на Батман – Джокера. За съжаление, актьорът умира седем месеца преди премиерата и е отличен посмъртно с „Оскар“.

Черният рицар“ печели 158,4 милиона долара за дебютния си уикенд, става най-гледаното заглавие за 2008 г. в САЩ и е първият филм за супергерои, който постига боксофис от 1 милиард долара по целия свят.
Copyright © 2024 Dir.bg.