Netflix закупи "Маугли"от Warner Bros., пада и българската кинопремиера

28.07.2018 г.
Netflix закупи Интернет гигантът Нетфликс вчера закупи от Warner Bros. световните права за разпространение на приключенската драма "Маугли", съобщи Deadline. По този начин обявените премиерни дати в 23 държави падат, вкл. в САЩ и България за 19 октомври 2018 г. - вместо това, филмът ще бъде пуснат в мрежата на Netflix някога през 2019 г. на една дата за всички територии, където присъства. Кино-компонентът, т.е. разпространение и в ограничен брой киносалони, ще присъства в дистрибуцията, така че аудиторията им да може да гледа и реално 3D. Това е елемент, на който режисьорът Анди Съркис държи особено много и положи големи усилия.

Освен в 3D, Warner щеше да разпространява филма в IMAX.

Британската "лента" на лондонската Imaginarium Productions, собственост на Съркис и Джонатан Кавендиш, трябва да се получи по-мрачна, отколкото бе "Книга за джунглата" (2016) на Disney. Сред актьорите са имена като Бенедикт Къмбърбач, Кейт Бланшет, Крисчън Бейл, Наоми Харис, Матю Рис, Еди Марсан, Фрида Пинто, Том Холандър, както и самият Анди Съркис (като сивата мечка Балу). В ролята на Мaугли е 14-годишният нюйоркчанин Рохан Чанд, който вече има участия в пет пълнометражни филма и един тв сериал ("Вътрешна сигурност").

Сделката се счита за част от новия подход на Netflix към филмовите студиа, предлагащ да премахне риска от техните проекти. В случая, при широко разпространение през кината, Warner рискуваха директно сравнение с мегапродукцията на Дисни, донесла 966 милиона долара от продажба на билети в цял свят. По подобен начин, Нетфликс закупи от Paramount продължението на "Чудовищно" - "The Cloverfield Paradox", като го рекламира като изненада на Super Bowl и го пусна веднага след мача, придоби и чуждестранните права за новия "Шафт" от Warner Bros. и New Line, като го пусна зад граница две седмици след американската кинопремиера. През януари стрийминг услугата закупи "Annihilation" от Paramount за чужбина и го пусна 17 дни след вътрешната премиера, през февруари - "Заличаване" от Universal. И двата филма, както и третият Cloverfield, бяха премахнати от кинорепертоара в България.

Това се превръща в нов модел за филми, които имат проблеми извън САЩ - но сделката за "Маугли" е безпрецедентна по обхват и мащаб.

Самият Съркис коментира, че е доволен от развитието. "За мен е облекчение, че вече не съм притиснат от сравняване с другия филм", каза той. "3D версията е изключителна, наистина сочна и с голяма дълбочина, много е различна от гледането в 2D и е добре, че ще има и известно разпространение в някои кина. Най-много ме привлича мисленето в перспектива при Netflix, както и посланието на филма. Те разбират, че моята история е доста по-мрачна и че не се вписва в телевизионното време, разбито на четвърт час. Филмът също така наистина не е подходящ за малки деца, макар че според мен деца над 10 г. биха могли да го гледат. Замислен е като 13+, което ни позволява да навлезем по-дълбоко, с по-мрачни теми, да бъдем страшни и дори плашещи на моменти. Насилието между животните не е безпричинно и определено присъства. По този начин успяваме да завършим филма без компромиси."

Съркис подчертава, че не гледа на творбата си като на блокбъстър. Според него, тя има такъв мащаб, но стои някъде между "Животът на Пи" и "Планетата на маймуните". Притежава обаче повече реалистичност, същата като в корейския "Okja" на Бон Джун-хо. "Netflix ми позволяват да направя филма така, както възнамерявах и ми създават атмосферата, за да мога да разкажа историята по начин, по който желая", завършва английският актьор за втория си режисьорски проект, заснет през пролетта на 2015 г. в джунглите на Южна Африка и в студиото на Warner "Лийвсдън" край Лондон, пресъздаващ джунглата на Индия през 19 век.
Copyright © 2024 Dir.bg.