Китай забрани "Christopher Robin"

10.08.2018 г.
Китай забрани Преди седмица стана известно, че в Китай няма да има премиера на семейния филм на Disney "Christopher Robin", преведен у нас като "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух". Причината е, че симпатичното жълто мече в червен суичър може да предизвика нежелани асоциации у китайския зрител - то е символ на съпротивата срещу управляващата комунистическа партия и срещу секретаря на нейния централен комитет Сидзин Пин.

Официално причината за спирането на филма не е оповестена и това са източници на американското издание The Hollywood Reporter. Още от миналата година китайските власти блокират изображенията на Мечо Пух в социалните мрежи. Масло в огъня добави и Джон Оливър, водещ на свое телевизионно шоу (излъчвано у нас в петък по HBO3 и във вторник по HBO) - именно той разказа през юни тази година, че в Китай свързват човек ана компартията с мечето на Дисни. ТВ каналът HBO бе блокиран. Възможно е спирането на "Christopher Robin" да е свързано с превишаване на квотата за разпространение на холивудски блокбъстъри, но и сравнението със Сидзин Пин изглежда правдоподобно.

Това е втори холивудски проект, спрян тази тодина в Китай, без да се оповестява причина. По-рано от разпространение отпадна и "Гънка във времето" - която впрочем отпадна и в България.
Copyright © 2024 Dir.bg.