Sony Pictures Classics взе "Залез" на Ласло Немеш

01.09.2018 г.
Sony Pictures Classics взе Цял куп дистрибутори закупиха за разпространение по света новия филм на 41-годишния унгарски режисьор Ласло Немеш - "Залез", неговия широко очакван втори филм след наградената с "Оскар" дебютна игрална лента от 2015 г. "Синът на Саул". Историческата драма се развива през 1913 г. в Будапеща, а нейната премиера предстои в понеделник, 3 септември в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция. Филмът ще бъде представен и на следващите фестивали - в Торонто и Ню Йорк.

С посредничеството на базираната в Париж френска агенция "Playtime", Sony Pictures Classics придобиха правата за разпространение на "Залез" в Северна Америка и Австралия, съобщи Варайъти. Преди три години те закупиха и "Синът на Саул", но в Кан, където филмът спечели голямата награда на журито, а по-късно стигна и до "Оскар", с което утвърди Немеш като водещ нов глас в света на киното.

Новата продукция на унгарската "Laokoon Filmgroup" е поставена непосредствено преди Първата световна война и следва 20-годишната Ирис Лейтер (в ролята - Юли Йокаб), пристигнала в ослепителната втора австро-унгарска столица за работа в легендарния магазин за шапки на покойните си родители. Там я преследва нейното минало и тя се захваща да търси отговори за семейството си, като попада на тъмни тайни.

Като копродуцент, "Playtime" вече успяха да продадат филма във Франция, Германия, Испания, Гърция, Великобритания, Италия, Япония и в пакет - на Венесуела, Бразилия, Мексико, Аржентина и Колумбия. В Унгария филмът, който е копродуциран и от Унгарския филмов фонд,  ще бъде разпространяван от "Mozinet".

Сделки за "Залез" са подписани още от разпространители в Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург), Австрия, Китай, ОНД (Русия и още 10 от държавите на бившия СССР), Израел, Португалия, Тайван, Румъния, Норвегия, Финландия и Исландия.

Съоснователят на "Playtime" Никола Бриго-Робер е заявил, че разработените във филма теми са скъпи на Немеш. "Той представя индивиди, които не са традиционни герои, които не могат да контролират ставащото около тях и търсят активно отговори. В "Синът на Саул" главният персонаж се изправя срещу абсурда и ужаса на Холокоста, а в "Залез" Ирис Лейтер е свидетел на хаоса в Будапеща и краха на Австро-Унгарската империя".
Copyright © 2024 Dir.bg.