Почина Гари Кърц

25. 09. 2018 г.
Почина Гари КърцНа 78-годишна възраст ни напусна продуцентът-ветеран Гари Кърц. Името му ще остане завинаги в историята благодарение на класики като „Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда“ (1977), „Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара“ (1980), "Тъмният кристал" и „Американски графити“. Уважаваният продуцент почина в Лондон тази неделя, след като повече от година се опитваше да се пребори с раково заболяване.

Кърц започва кариерата си в Холивуд като асистент режисьор през 60-те. Но той изкачва своя връх благодарение на Джордж Лукас, с когото се запознава през 1971 г. Двамата са близки приятели почти десетилетие, но пътищата им се разделят след премиерата на „Империята отвръща на удара“.

Именно Кърц осигурява подкрепата на „Фокс“, докато студиото не възлага големи надежди на „Междузвездни войни“, смятан по онова време за второразреден филм. След сензационния успех, двамата с Лукас започват работа върху продължението. Проблемите около снимките на „Империята“ обаче изострят отношенията между двамата приятели. В крайна сметка Кърц е заменен от Хауърд Казанджън, който продуцира епизод VI („Завръщането на джедаите“, 1983). Марк Хамил обяснява раздялата им по следния начин: „Мама и татко се развеждат“.

Години по-късно продуцентът споделя, че филмите са прекалено зависими от играчките и останалите продукти около тях. „Играчките са определящи за бизнеса на „Лукас филм“. Това е срамота. Те правят три пъти повече приходи от продажбата на играчки, вместо от самите филми“, възмущава се Кърц в интервю през 2010 г.

Copyright © 2024 Dir.bg.