програма ..."/> Кино

30 филма в състезателната програма на So Independent

24.10.2018 г.
30 филма в състезателната програма на So IndependentВ конкурсната програма на тазгодишното издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще участват 30 филма от целия свят, съобщиха организаторите.

В състезанието са и 3 български ленти, сред които „Упражнение за доверие“ на Вилма Карталска, който влезе в септемврийското издание на Changing Face International Film Festival в Сидни, което му позволява да се бори за голямата награда през 2019 г.

Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма „Лоша компания“ ("Flimsy Company") на режисьора Джош Слейтс. Филмът разказва историята на една авторка, която проправя своя път на турне на книгата си.
„Изключително развълнуван съм, че премиерата на филма ще бъде именно в България“, споделя самият Слейтс.

Ерудирано 5-членно жури ще има нелеката задача да оцени филмите и да избере най-добрите сред тях. В състава на журито влизат:
- Галина Тонева, продуцент и един от основателите на „Гала Филм“ ООД 1995 г. По образование е журналист и икономист. Завършва европейската програма за продуценти „Изток-Запад“ в Чехословакия. Повечето ѝ филми са международни познати, а наградите – над 60;
- Александра Цветкова е PR специалист, ориентиран във филмовата индустрия. Работи като PR&Creative Manager в едно от водещите филмови студиа в Европа, като отговаря за връзката с потенциални клиенти, както и със съществуващи такива. В работата си е допринесла за създаването на множество кампании и инициативи.
- Иван Владимиров е сценарист и режисьор. Негов е филмът „Валсове и танга от село Бела вода“, участвал е в състезателните програми на различни конкурси. Сърежисьор е на игралния филм „Кецове“.
- Лорис Сърци, който има над 25 игрални и безброй документални филми. Той е роден в Рим и има магистърска степен по продуцентство от UCLA през 2003 година. Сценарист е на няколко проекта и театрален режисьор на постановки, сред които “Фантомът на операта“.
- Иван Юруков - актьор, завършил НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 г. до днес е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, като е играл на сцените на повечето столични театри. Не по-малко богата е кино биографията му. Започва с късометражни филми, а с тях започват и наградите. В момента работи по първия си пълнометражен филм „До последния каприз“.

Нелеки фестивални дни очакват журито на So Independent, a за всички киномани е подготвена богата фестивална програма с филми от целия свят. Откриващ филм е "Маккуин" на 26 октомври от 19:30 ч. в кино Люмиер, а закриващ - "Грешното възпитание на Камерън Пост" на 3 ноември от 19:30 ч. на същото място.

Създателят на фестивала Жана Караиванова предава щафетата на новия творчески директор - Станислава Коцева, актриса и двигател на студентския филмов фестивал "Ранно пиле". В края на фестивала, един от 30-те филма ще спечели наградата "Дани Лернер" и 55 000 евро, които екипът да използва за следващи продукции. Наградата е осигурена от Nu Boyana Film Studios.

Програма:
Copyright © 2024 Dir.bg.