New Line съживява "Последен изход" със сценаристите на "Убийствен пъзел"

12.01.2019 г.
New Line съживява Подразделението на Warner Bros. "New Line Cinema" възнамерява да съживи франчайза "Final Destination", който остана в латентно състояние след петия си филм от 2011 г. "Последен изход 5". За целта вече са наети сценаристите Маркъс Дънстън и Патрик Мелтън (на снимката), които разработиха заплетената ужасяваща поредица "Saw", завършила през 2010 г. с "Убийствен пъзел VII" (възродена през 2017 г. с осма част - "Пъзелът", но с други автори).

Петте части на “Final Destination” събраха близо $700 милиона между 2000 и 2011 година. За разлика от повечето хорър поредици, антагонист е самата смърт в качеството й на неизбежна съдба, изразяваща себе си по най-различни начини. В първия филм гимназистът Алекс, изигран от канадския актьор Девън Сауа, е обхванат от предчувствието, че самолетът, на който ще се качи, ще избухне. След като той и приятелите му са изгонени от полета, самолетът наистина се взривява, но след това късметлиите загиват един по един при необичайни обстоятелства - например от паднала неонова реклама.

Хорър жанрът е сравнително евтин, а "New Line" е една от малкото мейджър компании в него - но с дълга история, датираща още от 80-те години с филми като култовия "Кошмари на Елм Стрийт". Само адаптацията на "То" (2017) донесе $700.4 млн, като продължението "ТО: Част втора" идва този септември, а вселената на "Заклинанието" с петте й заглавия досега вкара $1.6 милиарда от 2013 г. насам (шестият, трети "Анабел", излиза това лято - на 5 юли 2019 в България).

Първият "Последен изход" преди 19 години, режисиран от родения в Хонконг американец Джеймс Уонг, направи $112 милиона при бюджет от едва $23 милиона. Франчайзът по-нататък балансира шок, кръв и смях и стана "касичка за пари" за студиото, въпреки че убийствата в сюжета започнаха да стават все по-сложни. Очертаващата се шеста част е представяна като ребрандиране, но детайли за нея не се разкриват.

Творческият тандем Дънстън и Мелтън написа 4-те последни от седемте убийствени пъзела за Lionsgate, известен е още с "Пираня 3DD" (2012), готов е хорърът "Scary Stories to Tell in the Dark" (2019), подготвя "The Reckoning" за Paramount и коледен проект за Sony.
Copyright © 2024 Dir.bg.