AMC" - най-голямата в света, с 8200 екрана в САЩ и 220..."/> Кино

Две киновериги в САЩ забраниха "Roma" заради Netflix

23.01.2019 г.
Две киновериги в САЩ забраниха Американските вериги от киносалони "AMC" - най-голямата в света, с 8200 екрана в САЩ и 2200 в Европа, в която работят 4332 служители и още 35511 души, заети на непълно работно време, както и втората по големина верига "Regal" - с над 7300 екрана, са решили да не прожектират номинирания вчера за 10 Оскара филм "Roma", съобщават Deadline, IndieWire и др. Причината е само една: че негов разпространител е стрийминг услугата Netflix.

По традиция, "AMC Theaters" и "Regal Cinemas" всяка година прожектират номинираните за най-добър филм, но през 2019 г. това ще се случи за 7 от 8-те номинирани. AMC (ЕйЕмСи) организира своята "Витрина на най-добрите филми" (Best Picture Showcase), а Regal - "Фестивал на най-добрите филми" (Best Picture Film Festival). Тази година от двете събития е изключена лентата на Алфонсо Куарон, впрочем номиниран за най-добър режисьор.

В декларация относно решението си, от AMC казват: "Вече повече от десетилетие любителите на филми се наслаждават на нашата Витрина, за да видят номинираните филми, прожектирани при нас през предишната година. Тази година обаче, членовете на Академията номинираха филм, който никога не е получавал лиценз за прожекции в нашите зали. Така че той не е включен и в нашата Best Picture Showcase".

От "Регал" не излязоха с изявление, но "Roma" просто не присъства в програмата на техния Best Picture Film Festival, състояща се от останалите 7 номинирани за Оскар заглавия.

Двете водещи екзибиторски вериги останаха твърди в своята позиция да не допускат оригинални филми на Netflix до свой екран, макар "Roma" да разчупи тертипа и направи ограничена кинопремиера (избрани кина) три седмици, преди Нетфликс да го пусне в Интернет на 21 декември. Тъй като стрийминг гигантът не се съобразява със стандартния прозорец от 90 дни за кино, преди изтичане на който филмите не се пускат в интернет или през VOD-услуги, AMC и Regal не предлагат негови филми.

От друга страна, успехът на "Roma" в номинациите по същество е историческа победа за Netflix, които най-сетне имат в актива си номинация за най-добър филм. В момента черно-бялата драма се стриймва глобално за абонатите на услугата.

Събитието на AMC е планирано за 16 февруари (събота), а на Regal продължава от 15 до 24 февруари.

В България нито един филм на Netflix не е достигал до киноекран.

Междувременно компанията "Нетфликс" бе приета за член на Американската асоциация за игрални филми (MPAA), базирана във Вашингтон - търговска организация, лобираща за кино- и телевизионната индустрии. От името на председателя и главен изпълнителен директор на MPAA Чарлз Ривкин бе разпространено съобщение, в което се казва, че "с Нетфликс по-ефективно ще защитаваме глобалната общност на творци - разказвачи на истории". Други водещи продуценти на съдържание в организацията са Disney, Paramount, Sony, 20th Century Fox, Universal и Warner Bros., а сред дейностите й е насърчаването на иновативни модели на разпространение, даващи избор на гледане у аудиторията. Главният директор съдържание на Netflix Тед Сарандос коментира, че "ще продължим да подкрепяме жизнеността на тези творчески индустрии и многото талантливи хора, работещи в тях по целия свят".

Присъединяването на Netflix към MPAA няма да намали разногласията около прозорците на излъчване на премиери, но се очаква да бъде полезно по общи теми като борбата с пиратството, данъчните облекчения и кредитирането. Netflix пък се надява организацията да помогне за навлизането на китайския пазар - тами действа квота от около 34% за холивудски филми и 30% за стрийминг съдържание от чужбина. Към момента Netflix има лицензионно споразумение с "iQiyi", видео стрийминг разклонение на китайския интернет гигант "Baidu".
Copyright © 2024 Dir.bg.