Свалиха обвинението срещу Люк Бесон

26.02.2019 г.
Свалиха обвинението срещу Люк БесонСлед като бивша приятелка на Люк Бесон - белгийско-холандската актриса и сценарист Санд фон Рой (Sand Van Roy) го обвини през май миналата година, че я е дрогирал и изнасилил в парижкия хотел Bristol, вчера след 9-месечно разследване френската прокуратура го преустанови поради липса на доказателства.

Фон Рой имаше малки роли във филмите "Такси 5" и "Валериан и градът на хилядите планети". Бесон бе подложен на разпит от полицията на 2 октомври и бе доведен за втори път там за очна ставка с фон Рой на 11 декември. Той категорично отрече обвиненията, а неговите адвокати подчертаха, че през цялото време плътно е сътрудничил на разследването. Нещо повече - кръвните тестове на фон Рой от 18 май, веднага след случката от 17 май м.г., показаха отсъствие на упойващи вещества. Тогава актрисата излезе с история, че е била насилвана 4 пъти, но преди това не се е оплаквала поради опасения за кариерата й. Тя подаде съответно втора жалба на 6 юли 2018 г. с твърдение за многократни сексуални посегателства между март 2016 и май 2018 г.

Освен този случай, френският кино могул има и обвинение в сексуален тормоз от още 3 жени - резултат от журналистическа публикация в изданието "Медиапарт", по-късно популяризирана от агенция Франс прес. Според нея, кастинг директорка е била закачана в асансьора от Бесон, а после изнудвана за секс услуги по време на снимките на "Петият елемент" (1997 г.). Бесон определи това като "фантасмагории" заедно с адвоката си Тиери Марембер. Друга 40-годишна жена пък, живееща понастоящем в L.A., САЩ, разказа на медиите и написа до прокуратурата на 13 февруари, че през 2002 г. е избягала от офиса на Бесон "на лакти и колене" след кастинг и че иска да се включи като свидетел към останалите случаи.

От държавната Парижка прокуратура уточниха, че на 21 февруари т.г. са започнали ново предварително разследване след жалба на още една неназована жена. Досега общо 9 жени са се оплакали от Бесон, сред тях бивши негови асистентки (2), кастинг директорки (2), студентки (2), актриса (1) и модел, търсещ актьорска кариера (1 - Карин Изамбер). Само две от тях обаче са дали писмени показания - фон Рой и Изамбер.
Copyright © 2024 Dir.bg.