Обявиха международното жури на 23-тия София Филм Фест 2019

26.02.2019 г.
Обявиха международното жури на 23-тия София Филм Фест 2019Продуцентът Ник Пауъл ще бъде начело на Международното жури на 23-тия София Филм Фест. В екипа от петима специални гости на фестивала, които ще имат привилегията да видят 12 филма от Международния конкурс и 12 късометражни творби, състезаващи се за наградата Jameson, влизат още:
- турската актриса Хазар Ергючлю,
- руската рок-легенда Стас Намин,
- режисьорът Ева Подгурска,
- режисьорът Илиян Метев.

За Ник Пауъл (Nik Powell):
В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, Ник Пауъл създава Virgin Records - звукозаписна компания, която само за 10 години се превръща в световен конгломерат. След като продава акциите си в нея, през 1982 година Пауъл влиза в партньорство със Стивън Уули. Резултатът е Palace Pictures („The Evil Dead”, „Diva” и „Blood Simple”), по-късно - Palace Productions, компания, която изключително бързо се налага във филмовата индустрия.
Ник Пауъл е изпълнителен продуцент на всички продукции, включително и на „Company of Wolves“ и номинираните за „Оскар“ „Мона Лиза“ и „Играчка-плачка“ на Нийл Джордан, както и „Скандал“ на Майкъл Кейтън-Джоунс. Впоследствие компанията на Ник Пауъл и Стивън Уули Scala продуцира „Абсолютно начинаещи“ на Джулиън Темпъл (който ще видим на феста), „Backbeat” на Иън Софтли, „Неоновата библия“ на Терънс Дейвис, дебюта на Шейн Медоуз „Twenty Four: Seven“, номинирания за „Оскар“ и спечелилият „Златен глобус“ „Little Voice“ на Марк Хърман, „Last Orders” на Фред Шепизи, „Дами в лилаво“ на Чарлз Данс, както и „Brimstone“ на Мартин Кулховен с Гай Пиърс, Дакота Фанинг и Кит Харингтън. През 2018 година Ник Пауъл се отказва от поста директор на прочутото Национално училище за кино и телевизия в Обединеното кралство. Докато го ръководи, филмите на студентите получават многобройни номинации за „Оскар“ и наградите на БАФТА. През 2018 година училището получава наградата на БАФТА за изключителен принос.
Ник Пауъл е кавалер на Ордена на изкуствата. Бил е председател на Европейската филмова академия и Комитета по филми на BAFTA. В момента концентрира усилията си върху това да управлява Scala Productions. Филмовата компания работи върху постпродукцията на филма на Милчо Манчевски „Willow”, на който Ник Пауъл е изпълнителен продуцент. Също така предстои да бъде завършен и филмовия дебют на Джулиъс Амедуме „Rattlesnakes”.

За Хазар Ергючлю (Hazar Ergüçlü):
Турската актриса Хазар Ергючлю има важна роля в най-новия филм на Нури Билге Джейлан „Дивата круша“. Родена е в Кипър, приета е в театралната студия в Никозия, първата ѝ роля е през 2010 г. Същата година е приета в Театралния департамент на Haliç Üniversitesi в Истанбул. През 2011-2016 г. играе в няколко сериала, популярни и у нас, а последната ѝ главна роля е в сериала на Netflix „Защитникът“ („The Protector’’).

За Ева Подгурска (Ewa Podgórska):
Завършва Националното филмово училище в Лодз, а след това и магистратура в Университета в Лодз със специалност филмова теория и журналистика. Завършва и DOK PRO – програма за документално кино в училището на Анджей Вайда. Дебютният ѝ документален филм „Кокошката и яйцето“ разказва за трудните отношения между майка и дъщеря.
Ева Подгурска публикува статии в най-важните филмови списания в Полша, пише серия от материали за работните методи на режисьорите на документални филми. Участва в Doc Lab в Полша и в среща на копродуцентите в Лайпциг през 2015 година. Най-новият ѝ филм „Диагноза“, представляващ пътуване в подсъзнанието на един град и неговите жители, ще се състезава в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест.

За Стас Намин:
Емблематичната рок звезда на Русия е известен продуцент, художник, композитор, фотограф и режисьор. Той учи в Московския държавен университет литература и философия до 1978 година. През 1983 завършва курс за сценарий и режисура в „Госкино“. Интересът на Стас Намин към рок музиката започва още през 1964, когато създава първата си рок група, а през 1969 се ражда група „Цветы“, с която Стас създава много музикални хитове, а също така организира едни от най-големите независими международни музикални и културни фестивали в Русия. След 2000 година се посвещава на театъра, където създава пиеси за съвременна музикална драма, а също и проекти с авторски фотографии, които представя в световни галерии и музеи. В този период създава и поредица от документални филми, между които „Древните храмове на Армения“, „Истинската Куба“, „Free to Rock“, и композира филмова музика.
Едно от най-харесваните места, където хората могат да се срещнат със световния шоу-бизнес, е Центърът Стас Намин (SNC), създаден през 1987 година в парка Горки. Сред специалните гости на този център са звездите Робърт Де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните Pink Floyd, U2 и много други. За този център Франк Запа снима филм, а хитовата песен на Scorpions от годините промяната в Източна Европа – „Wind of Change“ е посветена на духа на свободата, който витае в Центъра Стас Намин.
Освен че ще оценява филмите в основната конкурсна програма на фестивала, Стас Намин ще представи лично в София „Free to Rock“ и „Истинската Куба“, както и филма на Кирил Серебренников „Лято“.

За Илиян Метев:
Режисьорът на филма „3/4” ще представлява България в Международното жури. Той е роден в София през 1981. Прекарва детството си в Германия, където учи за цигулар. Следва художествено изкуство в Central Saint Martins, Лондон, и завършва Британското филмово и телевизионно училище (UK National Film and Television School) през 2008 година. Илиян Метев е режисьор, оператор и копродуцент на филма „Голешево”, който печели 17 награди, между които и Talent Dove в DOK Leipzig – един от най-престижните фестивали за документално кино.
Филмът му „Последната линейка на София” (2012) представя ежедневието на медицински екип от Спешна помощ. Премиерата му е в Седмицата на критиката в Кан през 2012 година, където творбата получава номинация за „Златна камера“ и печели наградата France 4 Visionary Award (France 4 Prix Revelation). Наградена е и за най-добър документален филм в категорията за филми над 30 мин. на 47-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари.

* * * * * * *

Международното жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса от 12 заглавия за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7 000 евро, осигурена от Столична община.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи от официалното откриване на 7 март в Зала 1 на НДК през награждаването на 16 март до 28 март. Специални прожекции в Дома на киното стартират от 27 февруари. Програмата включва 98 пълнометражни игрални и 57 документални заглавия, както и 28 късометражни филма.

В програмата присъстват очаквани заглавия като „Зелената книга“ на Питър Фарели, който ще бъде представен лично от българската звезда в Холивуд – актьора Димитър Маринов. Сред най-важните филми в програмата несъмнено са носителите на „Златна палма“ и „Златен лъв“ - „Джебчии” на Хироказду Корееда и „Рома“ на Алфонсо Куарон. Специална прожекция ще има и филмът на режисьора Файт Хелмер „Сутиенът“ с участието на гостуващия Мики Манойлович и българските актриси Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова.

Наградата на Столична община за принос към изкуството на киното и музиката ще получат Кирил Маричков и полският режисьор Кшищоф Зануси, който лично ще представи най-новия си филм „Етер“.
Сред полските изкушения е и гостуването на носителя на „Оскар“ Павел Павликовски с неговата „Студена война“. Още една легенда на световното кино ще бъде специален гост на фестивала – това е Агнешка Холанд, която ще представи най-новата си творба „Мистър Джоунс“. Друг гост ще бъде датският режисьор Биле Аугуст, за да представи „Щастливеца Пер“. Аугуст ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90”, а генералният секретар на федерацията Клаус Едер ще модерира публичен разговор с него, планиран за 13 март.

В рубриката „Ново българско кино” са включени 10 игрални филма, завършени след март 2018, както и избрани документални премиери:
- „Прасето
- „Снимка с Юки
- „Ирина
- „Обичам те, Бойдин
- „Танго в тунела
- „Лошо момиче
- „Живи комини
- „Мълчанието на сестра ми
- „Далеч от брега
- „Смарт Коледа“.

Българските документални премиери в програмата на фестивала включват:
- „Изгубени спомени“ (Белгия-България)
- „Дворците на народа“ (в международен документален конкурс)
- „Какъв цвят има този свят?“
- „Калин и отбора на затвора
- „Написаното с перо от ангел е завинаги
- „Формулата на Тео
- „Лятото на Обичайните заподозрени“
- „Чувство за непоносимост
- „105 минути София“.
Документалните творби са отново специален приоритет, домакин на конкурсната програма по традиция е зала „Славейков” на Френския културен институт, а сред състезаващите се заглавия са:
- „За бащите и синовете
- „Мълчанието на другите
- „Какво иска Уалаа
- „Първото движение на неподвижното
- „Зелената лъжа
- „Хамада
- „Америка
- „Трийсет души
- „Да се разкриеш
- „Диагноза
- „Тайният живот на Вера“.
В документалната програма е и носителят на Оскар „Сам на скалата“.

Във фестивалната програма през 2019 година присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино.

В „Киното днес” ще видим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино:
- „Капернаум
- „Три лица
- „Щастливият Лазаро”
- „Ако Бийл Стрийт можеше да говори
- „Донбас
- „Нежно създание
- „Залез
- „Еуфория
- „Къщата, която Джак построи
- „Кучкар
- „Тайните на Киетуд
- „Преводачът“.

В рубриката „Калейдоскоп” са подбрани 6 филма, срещите с които ще бъдат удоволствие и предизвикателство за всеки киноман. След премиерите им в Кан, Венеция и Карлови Вари, у нас пристигат творби от екзотични, непознати кинодестинации – като Казахстан и Беларус например. „Реката“ на Емир Байгазин, „Човекът, който изненада всички“ на Наташа Меркулова и Алексей Чупов, както и „Кристален лебед“ на Дария Жук.
Граница” на Али Абаси е с голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ Кан ’2018, „Прелетни птици“ ("Pájaros de verano") – дългоочакваният нов филм на Сиро Гера в съавторство с Кристина Гайего, беше представен също в Кан, а „Момиче” на Люкас Донт е дебютна творба, удостоена със „Златна камера“ в Кан ’2018.

В програмата отново присъства специална Модна гала – по традиция, публиката на фестивала се запознава с филми, които представят стила и вкуса към живота на хората, вдъхновени са от модата и нейните непредвидими проявления. Акцент е документалният филм на Деян Парушев „Вечна красота”, който изследва постоянно променящата се концепция за красотата в световен мащаб.

На 23-тия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и sales компании.

Фестивалните прожекции са предвидени в:
- НДК зала 1
- Люмиер Лидл
- Дом на киното
- Одеон
- Euro Cinema
- G8
- зала „Славейков“ на Френския културен институт
- Културен център на Софийския университет
- „Влайкова”
- Cinema City (Mall of Sofiа)
- Cine Grand (City Center Sofia)
- Arena Deluxe (Bulgaria Mall).
Основните цени на билетите са 9 / 7 лв.  

За iPhone и Android е създадено приложението "София Филм Фест", а във Viber има специален чат бот на фестивала. В зала за събития „В парка” ще има изложби, а вечерите са посветени на музикалната програма – концерти с вход свободен.
Copyright © 2024 Dir.bg.