Няколко избрани заглавия от Кан 2019

14.05.2019 г.
Няколко избрани заглавия от Кан 2019На откриващия се днес кинофестивал в Кан любителите на киното очакват с нетърпение да видят няколко обещаващи заглавия - както в конкурсната, така и в извънконкурсната програма.

Конкурсът от общо 20 заглавия отново ще мине без филми на Netflix, затова пък успя да включи деветия филм на Тарантино - "Имало едно време... в Холивуд". Драмата-комедия закъсняваше с монтажа, но режисьорът "натисна педала" и успя. Картината на Холивуд от 1969 г. е украсена с истинска концентрация на актьори-звезди, включително с последната роля на Люк Пери.

Откриващ филм на фестивала е шведско-американската фентъзи хорър комедия "The Dead Don't Die" на Джим Джармъш. Междувременно "закриващ филм" излезе от употреба тази година и остана просто "последна прожекция", с намигване към драмата "Последната прожекция" на Питър Богданович от 1971 г. Лентата на Джармъш представя нашествие на зомбита в провинциалното градче Центървил, срещу които се изправят полицаи и оцелели жители. Зомбитата обичат нещата, които са харесвали приживе - кафе, вино... Джармъш за 8-и път се бори за Златната палма.

Педро Алмодовар участва с "Болка и величие", който ще видим и у нас през ноември. Това е 6-о участие на негов филм на фестивала, като в него любимите му постоянни актьори ще изиграят майка и син (поради разминаването в сюжетното време) в една измислена история за режисьор в творческа криза.

Един от най-известните корейски режисори, Бон Джун Хо, се завръща в конкурса след скандала с неговия "Окджа" през 2017 г. Новият му филм "Parasite" отново има социална насоченост - семейството на безработни безделници се мъчи да подобри живота си за сметка на друго, по-богато семейство. "Не е лесен животът на хората от различни прослойки в едно и също пространство", твърди режисьорът.



30-годишният канадец Гзавие Долан вече има 4 награди от Кан, а този път участва с драмата "Matthias & Maxime" ("Матиас и Максим", на екран в България през есента). На пресата е забранено да публикува отзиви за нея, преди да е видяна от публиката. Във филма, двама първи приятели се снимат в късометражна продукция (единият от тях се играе от режисьора) и предстоящата рискована сцена ще преобърне представите им за приятелство.

Терънс Малик е с 2 награди досега, но вече 8 години отсъстваше от фестивала. Този път се завръща с тричасовата историческа лента "A Hidden Life" - биографична драма за австриеца Франц Йегерщетер (1907-1943), който е "възразяващ по съвест" (conscientious objector) да убива и да носи оръжие, подобно на героя на Мел Гибсън от "Възражение по съвест". За разлика от американеца, на австриеца и баща на три дъщери му е отказано да служи за Вермахта като парамедик,  осъден е на смърт в Германия и екзекутиран там чрез гилотиниране. Главната роля се играе от немския актьор Аугуст Дил, участват още Матиас Схунартс, Юрген Прохнов, Микаел Никвист и Бруно Ганц. За Никвист и Ганц този филм, чиито снимки започнаха още през 2016 г., се оказва последен - единият почина през 2017 г., а другият, звездата на Швейцария - през февруари 2019 г.



"Рокетмен" на Декстър Флечър, извън конкурса, е обречен да се превърне в най-голямата поп-премиера на фестивала. Засега не е известно дали самият Елтън Джон ще дойде в Кан и дали отново няма да пеят заедно с Тарън Еджъртън, както това стана през февруари на ежегодната след-Оскарова вечер на певеца (с аукцион в полза на носителите на HIV).
Допълнено: Вижте дуетно изпълнение на живо в Кан на песента „Rocket Man“.

Отново извън конкурса, Клод Льолуш ще покаже своя "Les plus belles années d'une vie". Продължението на "Един мъж и една жена" (1966 г.) е заснето отчасти с iPhone, а освен това главните роли - отново след 53 години - са на Анук Еме и Жан-Луи Трентинян! В сюжета, героят на Трентинян започва да губи паметта си и синът му призовава на помощ героинята на Еме. Двамата заедно се връщат към своята отдавнашна история и пътуват по вълните на спомените.



Николас Виндинг Рефн, носител на наградата за режисура от Кан за "Drive: Живот на скорост" (2011), участва със сериала за Amazon "Too Old to Die Young" - разбира се, извън конкурса. Криминалната поредица е за полицай, който погрешно убива жена и сега работи за престъпниците. Всеки епизод е по 90 минути и фестивалът ще види един или два от тях.

Гаспар Ное миналата година "взриви" Кан с хоръра "Климакс", а тази година планира горе-долу същото с "Lux Æterna". Големият любител на големите провокации събира Беатрис Дал и Шарлот Генсбур, които разказват история за вещици... в едно 50-минутно есе за света на киното, любовта към киното и истериите по време на снимки. Селекционната комисия го е гледала в последния момент и моментално го включва в програмата.

Вторият филм на ирландеца Лоркан Финегън попадна в най-старата паралелна програма, която предлага дебюти и втори филми на начинаещи режисьори. Неговата хорър фантастика "Vivarium" е с участието на Джеси Айзенбърг и Имъджен Путс - млада двойка си търси ново жилище, а брокерът им показва дом, представляващ лабиринт.

В "двуседмичника на режисьорите" публиката ще види черно-бялото хорър фентъзи "The Lighthouse" ("Фарът") на Робърт Егърс, познат у нас от "Вещицата". Робърт Патинсън ("поредицата "Здрач") и Уилем Дефо са в главните роли, но сюжетът е обвит в тайнственост: знае се само това, че действието се развива в щата Мейн в началото на XX век, като се експлоатират "старски морски митове". За снимките е използвана 35-мм лента.



Робърт Родригес се явява извън конкурса, в двете режисьорски седмици, с хорър фантастиката "Red 11" - автобиографичен трилър за това, как е продавал своите органи, за да направи първия си филм "Ел Мариачи" (1992) с бюджет 7000 долара и снимачен период 14 дни, приходи - 2 милиона долара. "Red 11" е заснет по време на постпродукцията на "Алита: Боен ангел" - режисьорът е още сценарист, оператор и монтажист. Действието става в медицинска лаборатория, в която младежи продават телата си за научни цели, а "Червен 11" е реалният псевдоним на самия Родригес от такава лаборатория (той действително е правил това). Цветът идва от униформите на неговата опитна група. Във филма героят му няма високи духовни цели, дължи пари на наркокартел; участниците са спуснати в подземие, където разбират, че експериментите с тях няма да бъдат особено хуманни... Саундтракът е сътворен от сина на Родригес - Ребъл.



Късометражният "The Staggering Girl" ("Нерешителната") на Лука Гуаданино ще разкаже за италианка, живееща в Ню Йорк, но принудена да се върне в Рим. 35-минутната драма на номинирания за "Оскар" Гуаданино ("Призови ме с твоето име") се описва като пътешествие в света на жената и изследване на отношенията майка-дъщеря; в главната роля е Джулиан Мур, а всички мъжки роли са изиграни от Кайл Маклоклън.
Copyright © 2024 Dir.bg.