Махършала Али е новият Блeйд

21.07.2019 г.
Махършала Али е новият БлeйдНеочаквана новина от панела на Marvel Studios в зала "H" по време на Comic-Con в Сан Диего: двукратният носител на "Оскар" Махършала Али бе обявен за новия Блeйд - убиеца на вампири, самият той полу-вампир. Образът бе игран преди това от Уесли Снайпс в три филма на New Line Cinema. Когато студиото е взело решение да не прави повече "Блейд" - филми, правата върху персонажа са прехвърлени към Marvel и става възможно той да се присъедини към герои като Доктор Стрейндж, Капитан Марвел и Черната пантера в тяхната киновселена.

В информация на IndieWire се посочва, че Али вече е играл подобен образ през 2016 г. - на злодея Cornell Stokes "Памучена уста" в 7 епизода от сериала на Нетфликс и Марвъл "Luke Cage" (2016-2018). Сега става ясно, че тогавашните телевизионни сноски към Отмъстителите и други кинозаглавия ще бъдат пренебрегнати.

Оригиналните Блeйд-филми започват с "Блейд" от 1998 г. на англичанина Стивън Норингтън по сценарий на Дейвид Гойър, бокс офис над $131 млн, следван от "Блeйд II" (2002) на Гийермо дел Торо с нови сценаристи ($155 млн) и накрая "Блeйд: Троица" (2004) на Дейвид Гойър по негов сценарий (близо $129 млн). Тъй като главният герой е полу-човек, той е рядък случай на вампир, можещ да действа на дневна светлина...

* * * * * * *

Кевин Файги излезе на сцената вчера, за да вдигне завесите от Фаза 4 на MCU (киновселената на Марвъл) - тя включва "Черната вдовица", шоу предавания по "Disney+" и продължения на "Тор" и "Доктор Стрейндж".

"Сагата с войната без край е завършена", обяви президентът на Marvel Studios след 11 години и 23 филма. Вчера от Алън Хорн, копредседател на Disney и главен творчески директор, излезе и новината, че "Отмъстителите: Война без край" (2018) е задминал "Аватар" (2009) в абсолютния глобален бокс офис (без инфлационна корекция). Към този петък, 19.07.2019, Отмъстителите са постигнали $2 789 200 000 (близо 2.8 милиарда долара), което е с половин милион под събраните от Аватар $2 789 700 000. Вчера или днес, неделя, тази разлика ще бъде преодоляна - с оглед на това, че миналия уикенд филмът на братя Русо продаде билети за $2.8 млн. след вече година и три месеца разпространение.

На финала на своята презентация Файги предизвика аудиторията, като само бегло спомена  Black Panther 2, Captain Marvel 2 и особено "Фантастичната четворка" и филмите за мутанти ("Х-Мен", макар и собственост на Дисни). Очевидно е желанието на студиото да извлече максимума от персонажи, които са били подценени в миналото.



Макар не всички предстоящи заглавия още да са с определени премиерни дати, първи ще бъде "Черната вдовица" със Скарлет Йохансон в ролята на Наташа Романоф - излиза в САЩ на 1 май 2020 г. под режисурата на австралийката Кейт Шортланд. Рейчъл Вайс в ролята на Мелина, която партнира на Йохансон, възкликна: "Какво може да бъде по-вълнуващо от митологията на филмите на Марвъл?!" "Черната вдовица" е първия филм от Фаза IV, който ще се появи на голям екран. Публиката изненадващо успя да види и първи кадри от филма, който в момента се снима в Норвегия и Унгария. Новите попълнения в екипа са Дейвид Харбър ("Хелбой") като Алексей, Флорънс Пю (едно от децата в "Семейни кютеци") като Елена, английският актьор О-Т Фагбенле (сериала "Историята на прислужницата") като Мейсън.

Следват "Вечните" на Клоуи Чжао (Chloe Zhao) - 06.11.2020 г., в който участват Анджелина Джоли в ролята на комиксовия образ Thena, Ричард Мадън (като Икар), Брайън Тайрий Хенри, Салма Хайек (като Аякс), детето-актьор Лиа Макхю и Дон Лий (като митологичния Гилгамеш).

Въпреки че студиото вече не "притежава" Робърт Дауни мл., то има ново оръжие в своя арсенал - очакваната стрийминг услуга "Disney+". Именно чрез нея през есента на 2020 г. ще тръгне минисериалът "Falcon & Winter Soldier" с участието на Антъни Маки, Себастиан Стан и Даниел Брюл. През пролетта на 2021 излиза сериалът "WandaVision" с Елизабет Олсън и Пол Бетани, след което и "Loki" с Том Хидълстън. През лятото на 2021 г. се очаква анимираната поредица "What If...?" в жанра алтернативно риалити, като Джефри Райт ще озвучава всевиждащия Наблюдател, а много от актьорите от MCU ще повторят ролите си. Поредица с Джереми Ренър, озаглавена "Hawkeye", тръгва през есента на 2021 г. - в нея главният герой е свръхчовек без суперсили, който ще съветва как да бъдем герои без необичайни сили.

На 12.02.2021 г. на голям векран излиза комиксовата екшън комедия "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings", в която за първи път главната роля във филм на Марвъл е за азиатец - канадския актьор Лю Си Му (Simu Liu), роден в Китай. Файги сподели как легендата се прокрадва във филмите от киновселената на Марвел още от първия филм "Железният човек" (2008). Хавайският актьор и режисьорът на филма Дестин Даниел Кретън (познат от "Стъкленият замък" 2017, представен в София от фестивала "SoIndependent 2018" миналия октомври) поздрави феновете, а Файги допълни, че истинският Мандарин ще бъде изигран от хонконгската звезда Тони Чю-Вай Люн (Tony Chiu-Wai Leung).

Продължението на "Доктор Стрейндж" ще се казва "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" и премиерната му дата е 07.05.2021 г. Режисьор отново е Скот Дериксън. Изненадващо Файги доведе на сцената Елизабет Олсън, която също ще вземе участие във филма.

Заглавието на следващия Тор е "Thor: Love and Thunder" с премиера на 05.11.2021 г. с режисьор Тайка Уайтити. Теса Томпсън от актьорския състав, в ролята на Валкирия, сподели пред възторжената публика: "Като нов господар (на Асгард), тя трябва да намери своя кралица. Това ще е първата й работа!" Натали Портман се завръща във франчайза като женска богиня Тор, като сюжетът се развива по скорошен комикс, написан от Джейсън Ерън. Актрисата не бе играла във филм на Марвъл от 2013 г. насам ("Тор: Светът на мрака") и се считаше, че се е разделила с киновселената на студиото. В ролята на бог Тор остава Крис Хемсуърт, а Джейн Фостър (Портман) се превръща в него като богиня на гръмотевиците. Уайтити, Хемсуърт, Томпсън и Портман се качиха на сцената под бурните овации на феновете.

За "Blade 4" и "Fantastic Four 2"няма определени дати и вероятно ще бъдат насрочени за 2022 г.

Кевин Файги


Екипът на Марвъл Студиос:


Phase 4 - Marvel Cinematic Universe
Copyright © 2024 Dir.bg.