"Киномания" с поредица от тематични филмови седмици

26.08.2019 г.
Утвърденият наш кинофорум "Киномания" стартира поредица от тематични филмови седмици. Първата ще е в навечерието на фестивала – през месец септември за 33-и път - и ще представи селекция от филми на тема класически и модерен танц.

"Тaнц Филм Фест" ще започне на 24 септември в кино „Люмиер Лидл”, ще продължи до 30 септември и ще включва игрални и документални филми, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на танцовото изкуство. Всички филми ще имат единствена прожекция само в рамките на феста.

Откриващият филм се превърна в хит в програмата на миналогодишното издание на Киномания. "Рудолф Нуреев: Бялата врана" обра овациите на публиката и медиите в зала 1 миналия ноември, а сега любителите на седмото изкуство могат да го гледат на 24 и на 30 септември от 19:00 ч.
Филмът проследява житейския път на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена, режисира Рейф Файнс. „Силата на младия изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и човек... силата на неговия дух, неговата решителност” - това подтиква Файнс да адаптира историята на Нуреев за големия екран.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн (Margot Fonteyn) ще види публиката на 25 септември от 18:30 ч. Това е екранизацията на балета „Лебедово езеро” ("Schwanensee", 1966) с режисьор Трък Бранс (Truck Branss).

Когато постановката на Виенската опера в Мюнхен е заснета, Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на на Нуреев след бягството му от Съветския Съюз тъкмо набира скорост. С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на великия балет на Чайковски, извеждайки принц Зигфрид като доста по-равностоен партньор на Одета/Одилия.

Нуреев и Фонтейн съчетават по напълно новаторски начин класически балет и модерен танц. Считано за едно от най-великите партньорства на всички времена, за това изпълнение самият Нуреев казва: „Тaнцувахме като едно тяло и една душа”.

Билетите за двата филма се продават на касите на Билетен център – НДК  и онлайн. "Рудолф Нуреев: Бялата врана" е в зала 11, цаната за билет е 8 лв, а "Лебедово езеро" е в същата зала с цена 7 лв.

Филмите в програмата са общо 12 - за класически балет, модерен танц, фламенко, филми за балета и документални филми. Сред акцентите са "Юли" (27.09. от 20 ч.), "И след това танцувахме" (29.09. от 18:30 ч.) и "Танц" (29.09. от 20:30 ч.). Фестът предлага и филми на легендарните хореографи, , оставили своя ярък отпечатък в изкуството на модерния танц - Пина Бауш и Морис Бежар. В категорията „Модерен балет”зрителите ще видят две изключителни произведения - „Кафе Мюлер” на Бауш (27 септември от 19:00 ч.) и запис от представлението „Бежар: Деветата симфония” - от зала NHK в Токио на 8 ноември 2014 г. (прожекция на 28 септември 2019 от 20:00 ч. в „Люмиер Лидл”).

* * * * * * *

Засега са известни и две заглавия от самата Киномания 2019 (14-28 ноември): "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на 16 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК и "Болка и величие" в същата зала и час на 23 ноември, цена 12 лв.

И тази година фаворитите от фестивала в Кан (14-25 май 2019) ще могат да се гледат на Киномания в НДК София през ноември.
Copyright © 2024 Dir.bg.