Седмица на скандинавското кино с мото "Биографиите ни"

23.09.2019 г.
Седмица на скандинавското кино с мото След успеха на предишните две издания, и тази година ценителите на доброто европейско кино ще бъдат зарадвани с 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия в Дом на киното - София.

Началото бе дадено вчера с познатите от редовно разпространение „Приказка за Астрид“ и „Къщата, която Джак построи“.

Днес предстоят „Ако ме напуснеш, ще те убия“ (17:00 ч.) и „Тайният живот на Вера“ (19:00 ч.). Датският филм е за вълнуващата любовна история на една балерина и смелостта й да се изправи пред най-голямото си изпитание. В залата е осигурено присъствието на д-р Бонка Матова – дългогодишен преподавател по класически балет и характерни танци в Националното училище за танцово изкуство и настоящ преподавател по балетна педагогика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Катерина Петрова – прима-балерина в Софийската опера и балет.
Режисьорът Тонислав Христов лично ще представи втория филм, който ще има още една прожекция - на 29 септември от 20:00 ч. в кино Култура, отново в присъствие на екипа.

Официалното откриване на „Седмица на скандинавското кино“ в присъствието на дипломатически представители и гости е утре - на 24 септември, вторник, от 19:00 със специална финландска вечер. Зрителите ще видят приключенския "Айло: Одисея из Лапландия", заснет в удивителната и непокътната арктическа Лапландия.

Специален гост в програмата на фестивала е Литва, а в посветената на прибалтийската държава вечер на 25 септември от 19:00 ч. ще гледаме първата българо-литовско-полска копродукция, филма „Чудо“. Режисьор е Егле Вертелите, оператор - Емил Христов, копродуцент от България е "Геополи" с Павлина Желева.

В оставащите дни от фестивала предстоят две норвежки вечери с филмите „Какво ще кажат хората“ (26 септември, 19:00) и „Изборът на краля“ (28 септември, 18:00), който бе норвежкото предложение за Оскар за чуждоезичен филм през 2017 г. Предстоят още и шведска вечер с вълнуващия „Градинската алея“ (27 септември, 20:45), както и датска вечер с филма „Зимни братя“, носител на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала в Локарно ’17. Съвместно с издателство „Колибри“ и фестивала „Master of Art” на 28 септември от 16:30 ще видим и филма „Да сънуваш Мураками“ на датския режисьор Нитеш Анджаа.

На 29 септември от 16:15 ще се прожектира първият англоезичен филм на финландския режисьор Доме Карукоски - "Толкин". Датският „Историята накратко“ с участието на Трине Дирхолм ще има специална прожекция на 28 септември от 22:00 ч. в неделя - преди две години залата на Дома на киното не успя да побере всички желаещи да го гледат, затова се предлага този втори шанс.

Седмицата се организира от Посолство на Кралство Дания,  Посолство на Финландия, Посолство на Кралство Швеция, Посолство на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, Генерално почетно консулство на Кралство Норвегия и Почетно консулство на Република Литва в България със съдействието на Дома на киното.
Copyright © 2024 Dir.bg.