13 януари - ден на българското кино

07.01.2020 г.
13 януари - ден на българското киноОт 2005 година по инициатива на Националния филмов център (НФЦ) на 13 януари, датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. Той е обявен с ПМС от 27 декември 2005 г.

В чест на Деня на българското кино, НФЦ в партньорство със Столична община и НДК организира прожекции на нови български филми от 11 до 13 януари в пет софийски киносалона: „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер Лидл“, G8 и Евросинема. Билетите се продават на специалната цена от 5 лв.

Ще бъдат показани:

"Снимка с Юки"
"Можеш ли да убиваш"
"В кръг"
"Доза щастие"
"Да ходиш по вода" (документален)
"Ага"
"Дворците на народа" (документален)
"Миниатюра за пиано" (документален)
"Да надскочиш съдбата" (документален)
"Формулата на Тео" (документален)
"Жертва на пешки"
"Ирина"
"Живи комини" (12 януари, 20:30 ч. в Дом на киното)
Специално подбраната българска анимация, създадена през изминалата 2019 година и получила престижни отличия на фестивала „Златен ритон“ 2019, е от 16 ч. в неделя в Дом на киното с участието на авторите. Филмите са „Рози в нощта“, „Дърво от желязо“, „Лист хартия“ и „Последният ден“.

Вижте пълната празнична филмова програма:


2019 година беше успешна и значима за българското кино. Годината започна с увеличено финансиране за производство на български филми от 1,5 млн. лв.
Филми, финансирани от НФЦ, бяха селектирани в конкурсите на водещи европейски фестивали като Сан Себастиан, Лондон, Варшава, Карлови Вари, Солун, Котбус, Гьотеборг, Сараево, Стокхолм и други. Изключително постижение е, че филмът "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели голямата награда „Кристален глобус“ на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Успешно бяха реализирани от НФЦ двата национални фестивала - Златна роза във Варна, който представя българското игрално кино (вижте наградите), и Златен ритон в Пловдив, който представя българското документално и анимационно кино (вижте наградите).

2019 година потвърди, че към производството на българско кино има огромен интерес. Това се доказва дори само от факта, че в НФЦ към днешна дата са регистрирани 763 продуцентски компании. Същевременно през 2019 г. Комисията по категоризация към НФЦ категоризира 167 премиерни филмови заглавия, а по схемата за разпространение бяха одобрени за финансиранe 34 филмови проекта. Финансовата комисия към НФЦ проведе 10 заседания, извърши експертна оценка на 179 проекта и разпредели финансови средства за нови проекти в размер на 8 077 214 лв. Бяха подпомогнати 9 фестивала, 13 проекта за международна промоция на български филми, 20 проекта за разпространение и 74 проекта за показ в киносалон. Проведоха се 10 конкурсни сесии за филмопроизводство, които излъчиха за финансиране 82 нови проекта за игрално, документално и анимационно кино, в това число и международни копродукции. През 2019 година общият бюджет за създаване, разпространение, показ и промоция на български филми беше 14 700 000.

Ратифицирана беше Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция, която осигурява по-голяма гъвкавост на продуцентите, като максималното участие в многостранна копродукция става съответно 80% вместо 70%, а минималното -  5% вместо 10%. В двустранна копродукция – минимално участие става 10% вместо 20%, а максималното 90% вместо 80%. Сключени бяха и множество други международни споразумения.

Успешно премина представянето на българската филмова индустрия на щандовете на филмовите пазари в Берлин и Кан.

През изминалата година се наблюдава и значително увеличение на броя зрители на български филми спрямо 2018 година.

През 2019 година активно се работеше и по промени в Закона за филмовата индустрия, които се предполага да увеличат съществено финансирането и възможностите в областта на филмовата индустрия.
Copyright © 2024 Dir.bg.