Председатели на журитата в Берлин, Кан и Венеция 2020

17.01.2020 г.
Председатели на журитата в Берлин, Кан и Венеция 2020Вече са известни имената на тези, които ще председателстват журитата на трите най-престижни кинофестивала в света. По ред на тяхното провеждане, първи бе оповестено името на Джереми Айрънс за 70-ото Берлинале (20 февруари - 1 март).

Художественият директор на фестивала, италианският журналист Карло Шатриан, заяви: "Със своя отличаващ се стил Джереми Айрънс изгради иконични персонажи, с които се докоснах до сложността на човешките същества. Неговият талант и изборите, които е правил както като актьор, така и като гражданин, ме карат да се гордея да го приветствам като президент на журито". От своя страна 71-годишният британски актьор и продуцент подчерта, че от дълги години се възхищава на фестивала и с голямо удоволствие го посещава. За първи път той гостува на Берлинале през 2011 г. с трилър драмата "Предел на риска" ("Margin Call"), включен в конкурсната програма. Носител е на Оскар за най-добър актьор в "Обрат на съдбата" ("Reversal of Fortune"), на два Златни глобуса и 4 номинации и др.

Миналата година председател на журито на "Берлинале" беше Жюлиет Бинош.



Председател на журито по време на 73-ото издание на фестивала в Кан (12 - 20 май) ще бъде 62-годишният американски режисьор, продуцент и сценарист Спайк Лий. Той е носител на почетен Оскар от 2016 г. и на Оскар за сценария на "BlacKkKlansman", на още 4 номинации за Оскар, три за Златен глобус, почетен Сезар и много други награди и номинации, включително от фестивалите в Берлин, Кан (3 номинации за Златна палма) и Венеция (2 номинации за Златен лъв).

Седем от филмите на Лий са имали премиера в Кан; той поема щафетата от Алехандро Г. Иняриту.
"Фестивалът в Кан (освен че е най-важният кинофестивал в света - не искам да обидя никого, но е така) оказа най-голямо влияние за кариерата ми като режисьор", каза Лий и определи избирането му като председател на журито като "най-голямата благословия". Той отбеляза, че за него е чест да бъде първият режисьор от афроамерикански произход, който оглавява журито в Кан.

В официалното прессъобщение на фестивала се подчертава, че Лий поставя вечни въпроси и теми в съвременното кино, а филмите му с времето са се превърнали в култови. Отбелязва се и това, че режисьорът успява да въвлече зрителите в различни каузи. Спайк Лий ще получи и почетната "Златна палма" за цялостен принос в областта на киното.



Вчера стана известно, че Кейт Бланшет ще оглави журито на 77-ия фестивал във Венеция (2 - 12 септември). Решението е било взето още в петък от борда на директорите на "Biennale di Venezia", председателстван от Паоло Барата, който е потвърдил препоръката на директора на филмовия фестивал Алберто Барбера.

„Всяка година очаквам с нетърпение селекцията във Венеция и всяка година тя е все по-изненадваща и достойна за уважение. Атмосферата по време на фестивала е неповторима. Това е празник на провокативното и вдъхновяващо изкуство, което е киното във всичките му форми. За мен е привилегия и удоволствие да бъда президент на журито тази година“, казва 50-годишната австралийска актриса и продуцент в свое официално изявление. Тя е носител на 2 Оскара и 4 номинации, на 3 Златни глобуса и 7 номинации, както и на стотици други награди и номинации.

От своя страна, Барбера допълва: „Кейт Бланшет не е просто икона на съвременното кино, ухажвана от най-големите режисьори през последните двадесет години и обожавана от всички киномани. Ангажирането й с каузата за опазване на околната среда, както и подкрепата й за еманципацията на жените във филмовата индустрия, която все още се примирява с мъжките предразсъдъци, я превърнаха във вдъхновение за обществото като цяло. Нейният огромен талант на актриса, съчетан с уникалната й интелигентност и искрена страст към киното, са идеалните качества за президент на журито. За мен ще бъде голямо удоволствие да я посрещнем отново във Венеция в новото й амплоа“.



Бланшет неведнъж е представяла свои филми в рамките на фестивала. Именно оттук тръгна нейният звезден път с премиерата на „Елизабет“ през 1998 г. През 2007 г. тя бе удостоена с купата „Волпи“ за най-добра актриса в „Няма ме“.

Миналата година председател на журито във Венеция бе аржентинската режисьорка, продуцент и сценарист Лукресия Мартел.
Copyright © 2024 Dir.bg.