"Паразит" и "Джоджо Заека" спечелиха сценарната гилдия

02.02.2020 г.
Гилдията на американските сценаристи (WGA) раздаде вчера своите годишни награди - на две паралелни церемонии на източния и на западния бряг. Събитието в Ню Йорк, в балната зала "Edison", бе водено от комика Джон Фюгълсанг, а в Лос Анджелис - в хотел "Beverly Hilton", от колежката му Ана Гастайър. Наградите са само седмица преди Оскарите и са последните от големите професионални церемонии, след тези на режисьорите, продуцентите и актьорите.

В киното победители са "Паразит" и "Джоджо Заека", а в телевизия - сериалите "Наследници" и "Бари".

Корейците Бонг Джун Хо, Джин Вон Хан отнесоха наградата за оригинален сценарий, която спечелиха пред номинираните Ноа Баумбак за "Marriage Story" (Netflix), Сам Мендес и Кристи Уилсън-Кеърнс за "1917" (Universal Pictures), Сара Хаскингс, Емили Халпърн, Сюзана Фогъл и Кейти Силбърман за "Зубрачките" (United Artists) и Райън Джонсън за "Вади ножовете" (Lionsgate). Бонг изрази благодарността си, че сценарият му е прочетен в превод, като заяви: "Разбрали сте структурата на нашата история и нюансите на диалога - това е удивително!".

Тайка Уайтити, получавайки наградата си за адаптиран сценарий, специално изтъкна името на новозеландско-белгийската писателка Кристин Луненс, автор на романа "Caging Skies" (2004), по която е направен "Джоджо Заека". Уайтити благодари и на своята майка, която го е запознала с книгата и го е накарала да я прочете. Другите номинирани в категорията бяха "A Beautiful Day in the Neighborhood" (TriStar Pictures), Стивън Зейлиън за "The Irishman" (Netflix), Тод Филипс и Скот Силвър за "Жокера" (Warner Bros.) и Грета Гъруиг за "Малки жени" (Sony Pictures).

В категорията "документални филми" спечели Алекс Гибни с "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley" на HBO Documentary Films.
Copyright © 2024 Dir.bg.