Мъртвите не умират“ на Джармъш и „Фарът“ на Егърс през март в София

20.02.2020 г.
„Мъртвите не умират“ на Джармъш и „Фарът“ на Егърс през март в СофияЗомбитата на Джим Джармъш и поразителните Уилем Дефо и Робърт Патинсън във „Фарът“ ще се срещнат с феновете си на голям екран на 24-тия София Филм Фест през март.

Безспорен майстор на великолепни филмови разкази, Джим Джармъш има специално отношение към зрителите: той изисква от тях внимание и мисъл, за да могат не само да гледат историите му, но и наистина да виждат какво разказват те. Първите реакции след премиерата на „Мъртвите не умират“ в Кан 2019 бяха доста противоречиви – част от специалистите определят филма като дръзка хипстърия, зомби комедия за апокалипсис, представен с ясното съзнание, че той е неизбежен и сме си го навлекли ние!

Както се пее в едно кънтри парче във филма, „After life is over, the afterlife goes on” („След като приключи животът, идва ред на живота след смъртта“), а препратките към изпразненото от смисъл съвремие на средностатистическа Америка, както и на цялото човечество, са очевидни и немалобройни. Естествени са реверансите на автора към класическите зомби филми на Ромеро, а "Screen Daily" определя филма като „мрачен портрет на нашето зомби съществуване”.

Вижте трейлър (от м. май 2019 г., на английски език, 2:59 мин.)

Актьорският екип, както винаги във филмите на Джармъш, е великолепен - Бил Мъри, Адам Драйвър и Клоуи Севъни обикалят „бойното поле” с невъзмутимостта на шерифи, които могат да се справят с всяка ситуация и констатират привързаността на събудените неумрели към дейности, които са им били присъщи приживе. Тилда Суинтън отново е майстор на преображенията и съчетава ежедневието на гримьор на трупове с безпощадността на посветен в бойните изкуства източен воин. В компанията участват още Стив Бушеми, Дани Главър, Селена Гомес, Остин Бътлър, RZA, както и музикалните икони Иги Поп и Том Уейтс.

* * * * * * *

36-годишният американски художник, сценарист и режисьор Робърт Егърс впечатли специалистите в света на киното със своя провокативен дебют „Вещицата” на фестивала в Сънданс 2015 – там филмът му бе забелязан и купен за разпространение от компанията А24, подкрепяща десетки независими проекти на творци, които трудно биха се срещнали с широката публика. Премиерата на неговия втори пълнометражен режисьорски филм „Фарът“ беше в „Петнайсетдневката на режисьорите“ и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019.

Егърс затвърди позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорър, в който героите на Уилем Дефо и Робърт Патинсън са в ролите на застаряващ пазител на морски фар и неговия нов помощник. Действието е ситуирано в света на морските митове и легенди, а конкретната история се развива в Нова Скотия в края на ХIХ век.

Вижте трейлър (от м. октомври 2019 г., на английски език, 1:26 мин.).

Фарът“ може да бъде определен като брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.
Copyright © 2024 Dir.bg.