Студиата ускоряват пускането на филми онлайн

21.03.2020 г.
Студиата ускоряват пускането на филми онлайнАнимацията на Pixar/Disney "Напред" e поредната продукция, която ще излезе онлайн значително по-рано от планираното поради пандемичния ефект от CoVid-19 върху киносалоните. Филмът може да бъде закупуван от вчера в 17 ч. PST дигитално и през стрийминг платформата "Movies Anywhere" срещу $19.99, а на платформата "Disney+" в САЩ ще излезе на 4 април.

Приключенската комедия на Дан Сканлън, озвучена от Том Холанд, Крис Прат, Октавия Спенсър, Джулия-Луис Драйфус и др., излязла комерсиално на 4 март, успя да събере $62 млн от вътрешния пазар и $103 млн в света, преди кината в САЩ да бъдат затворени. При отсъствието на дата за бъдещото им отваряне, както и при наличието на много хора в домовете им, все повече филми бързат да преминат в онлайн среда.

По-рано през изтичащата седмица, Universal решиха да пуснат онлайн по-рано от предвиденото "Невидимия" (онлайн от 16 март) и "Ловът" (онлайн от 20 март, чиято кинопремиера в България, към този момент, все още не е отменена за 27 март). "Тролчета: Турнето" се насочва към домашно развлечение от 20 март. Същото направиха и от Focus Features (лейбъл на Universal) с "Ема.", като по този начин счупиха т.нар. театрален прозорец. С подобен ход излезе и Warner Bros. за спортната драма "Извън играта" - тя ще стане достъпна за електронни продажби от 24 март срещу $19.99 - същия ден, в който това ще се случи и с февруарския "Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин". Филмът с Бен Афлек тръгна по кината на 5 март в Австралия, където събра $362 000, а в САЩ достигна бокс офис от $13.6 милиона.

"Блъдшот" на Sony, който има лошия късмет на излезе у нас в деня на обявяване на извънредно положение и затварянето на кината, излиза дигитално на 24 март. На 27 март - романтичната музикална драма с Шаная Туейн и Гари Синийс "I Still Believe" на Lionsgate.

"Лоши момчета завинаги" на Columbia Pictures/Sony излиза онлайн на 31 март, а на 21 април ще е достъпен в 4K Ultra HD на Blu-Ray и DVD. "Дивото зове" на 20th Century Studios заедно с комедията "Downhill" на Searchlight Pictures излизат дигитално в САЩ и в платформата "Movies Anywhere" още на 27 март, съответно срещу $14.99 и $9.99.

Всички тези и много други филми, вкл. на независими студиа, стават достъпни за домашно гледане - прогнозите за отваряне на киносалоните гравитират около края на месец май. Warner Bros.все още не са се отказали да пуснат на голям екран "Жената чудо 1984" на 5 юни.

Продуцентката на "Напред" Кори Рей все пак се надява, че филмът отново ще се върне в кината, когато те отворят.

"Варайъти" пък съобщава от Франция, че министърът на културата там е издал декрет, с който е позволил на Националния филмов борд CNC (Centre national du cinéma et de l'image animée) да скъсява стриктните за страната театрални прозорци, за да помогне на филмовата индустрия да се справи с тежката ситуация. Така филмите, излезли миналата седмица и прожектирани в кината към 14 март, когато им бе наредено да затворят, ще могат директно да отидат на VoD. Бордът все пак е подчертал, че мярката ще бъде само временна. Обичайната прозоречна система забранява директно качване на филми към VoD, ако са финансирани от френски телевизионни канали, като задава прозорец от 4 месеца между кинопремиера и премиера на VoD. Прозорецът при абонаменти за глобални платформи (като Netflix) е 36 месеца.

Декретът (заповедта) първоначално е предизвикал протести от страна на френските екзибиторски организации (собственици на киносалони - бел.ред.), но в крайна сметка е подкрепен от Борда, както и от други гилдии. Една от причините за декрета е избягването на хаос в обявените премиери за есента, когато десетки филми са ги пренасрочили.

Сред пострадалите филми е "La bonne épouse" с англоезично заглавие "How to Be a Good Wife", в който играе Жюлиет Бинош. От "Memento Films International" обаче заявиха, че предпочитат произведението им да тръгне по кината тогава, когато те отворят, вместо да излиза по VoD.

Франция е най-големият кинопазар в Европа с повече от 2 000 зали. Те са затворени вече седмица със срок 2 седмици, който вероятно ще бъде удължен с още няколко. Миналата година страната постигна 50-годишен рекорд с 213 милиона продадени билети за кино.
Copyright © 2024 Dir.bg.