Десетилетие на българското кино онлайн

03.06.2020 г.
Десетилетие на българското кино онлайнПод наслов "Големият екран се смалява, за да стигне до всички!", Домът на киното представя специална селекция от успешни български филми за периода 2010-2019 в онлайн платформата "Neterra.TV+". Селекцията е озаглавена "Десетилетие на българското кино", съобщават от Арт Фест.

И за България, и за света, новото десетилетие започва с възвисяващо разкритие – киното е навсякъде и по всяко време. По тази причина Домът на киното, с подкрепата на Столична община по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към обещаващия потенциал на българското кино, опознавайки неговите постижения от последните десет години. Онлайн платформата се присъединява към инициативата и предоставя пространството си, за да направи достъпа до нея максимално лесен и приятен.

Стотици международни награди, разпространение по цял свят, признание и на родната публика – българското кино е в очевиден възход. Какъв по-подходящ момент от това да насочим вниманието си към процесите и тенденциите в него, да се припознаем и да се срещнем със собствените си истории на големия малък екран.

Проектът „Десетилетие на българското кино“ ще ни срещне с някои от най-интересните съвременни български кинотворци и техните запомнящи се продукции. Предстоят вълнуващи разговори, в които ще можем да вземем участие и да зададем нашите въпроси на любимите режисьори.
Проектът бе анонсиран с няколко заглавия в програмата на 24-тия София Филм Фест и е доразвит от селекцията на Дома на киното.

Програмата от значими за второто десетилетие на XXI век български филми ще бъде налична от 8 до 30 юни 2020 г.

От комфорта на дома ни ще можем да видим 20 подбрани заглавия, покорили както българската публика, така и световните кинофестивали. В специалната поредица „Говори с киното“ можем да се включим на живо в онлайн разговори с авторите на филмите, които ще дискутират ключови теми около творческия процес, световните филмови процеси и, разбира се, пътищата пред българското кино.

На вниманието на публиката се предлагат два пакета по 10 филма, всеки с цена 20 лева.

КОЛЕКЦИЯ 1 включва филмите:
Подслон“, „Мисия Лондон“, „HDSP: Лов на дребни хищници“, „Зад кадър“, „Аве“, „Кецове“, „Love.net“, „Лора от сутрин до вечер“, „Миграцията на паламуда“ и „Съдилището“.

КОЛЕКЦИЯ 2 включва филмите:
Потъването на Созопол“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „С лице надолу“, „Каръци“, „Безбог“, „Слава“, „3/4“, „Лили Рибката“, „Възвишение“ и „Ага“.

С участието в проекта „Десетилетие на българското кино“ Neterra.TV+ подкрепя адаптирането на Дома на киното и авторите на новото българско кино в условията на извънредна епидемична обстановка. След като бе затворен два месеца и половина, любимият на поколения столичани киносалон отново работи, макар и с ограничен капацитет. Онлайн проектът дава възможност на киноманите в цяла България да бъдат в своя виртуален Дом на киното.
Copyright © 2024 Dir.bg.