Български документални премиери

13.09.2020 г.
Български документални премиериПубликата на 24-тия София Филм Фест - есен ще се срещне за първи път с 6 нови български документални филма в програмата. Прожекциите са планирани в кино Люмиер Лидл. Наградата за най-добър документален филм идва от телекомуникационен оператор с парична премия от 3000 евро.

На 26 септември от 20:30 часа е премиерата на „Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя“.
Това е концерт-спектакъл на Васко Кръпката и любимата ни блус и рокендрол банда с участието на много приятели. Режисьор на филма е Мартин Балтаджиев. На сцената споделят емоции и любовта си към музиката повече от 20 музиканти.

Мълчание с достойнство“ е новият филм на изкусния майстор в създаването на завладяващи документални истории Адела Пеева.
Тя е конструирала разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Стремежът на Адела Пеева е да разкаже за живота и творчеството на двамата талантливи български кинорежисьори, да надникне отвъд емблематичните им филми, включително и онези, чиято реализация е била спряна (шедьовърът им „Понеделник сутрин“ от 1966 г. е показан на голям екран 22 години, след като е заснет); да потърси критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил определян като „твърде опасен“; да разкаже за механизмите на цензурата, за упоритостта, творческото оцеляване и за мълчанието, заредено с достойнство. Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и отправя поглед към взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време.
Филмът е създаден по сценарий на Адела Пеева и Люсиена Крумова, сърежисьор е Антоний Дончев, а оператор е Eмил Топузов.
Адела Пеева е единственият български режисьор, получавал два пъти Номинация за наградата на Европейската филмова академия за филмите „Чия е тази песен??“ (2003) и „Развод по албански“ (2007). Премиерата на най-новата й творба в София е на 29 септември, начален час 19:30.

Истории за птици, хора и други чудеса“ (2019) е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков.
Режисьорът и продуцент проф. Любомир Халачев снима филма с реверанс към живота и творчеството на големия български писател, драматург и сценарист, чиято 90-годишнина България отбеляза в края на 2019 година.
„Въпреки лекотата с която се чете и усета за близост до човешките емоции, за писателя Йордан Радичков всъщност се разказва трудно. За да достигнем до истината за неговите думи в нашия филм има не само уникални природни картини, но сме заснели и най-добрите познавачи на Радичков", казва Любомир Халачев.
Сценарист е Инна Пелева, премиерата на филма в София е на 1 октомври, начален час 19:30.

Недалеч от Рая“ (2019) е копродукция на България и Германия – режисьорите Христо Бакалски и Корнел Миглус създават един разказ за постоянството, съхраняването на вярата и традициите въпреки всички обстоятелства.
Когато преди девет години Мулдавският манастир „Света Петка“ е разрушен от голям пожар, в неговите руини в планината остава да живее игуменката Майка Юлита. Нейната съкровена мечта, превърнала се в мисия, е да възстанови духовния дом. В близкото село Мулдава са останали да живеят 15% българи. Но въпреки тегобата на ежедневието, игуменката получава помощ – от един мюсюлманин и един християнин. Дали това е достатъчно, за да се сбъдне мечтата?
Премиерата на този документален разказ е на 2 октомври, начален час 19:30.

Пасажери“ на сценаристите и режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев е портрет на обикновени хора, които в същото време са необикновени мечтатели.
Действието се развива в беден район в Северозападна България край река Дунав. На изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Бездомник, който живее на речната гара, е капитан. В разговорите за бъдещето и миналото, техните ежедневни трудности и мечти, те разсъждават за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо. Това е визуален и поетичен разказ за състоянието на нещата в „другия  свят“ на героите, в който те живеят своя по-хубав и по-красив живот.
Премиерата на филма е на 11 октомври, начален час 18:30.

Рангел завинаги“ е посветен на легендата Рангел Вълчанов.
Филмът на сценариста и режисьор Коста Биков е вълнуваща среща с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии, с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония. Първият режисьорски филм на Рангел Вълчанов е „На малкия остров“ (1958, награди от Прага и Мелбърн) - и това днес звучи символично. Защото той самият остава един самотен остров на таланта и красивата лудост в българското кино. На голям световен успех се радва „Слънцето и сянката“ (1962), удостоен с призове от Сан Франсиско, Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан. Шедьовърът на неговия живот е филмът-изповед „Лачените обувки на незнайния воин“ (1979), обагрена с мъдрост и взривове от фантазия творба, с който режисьорът доказва, че е майстор от световна величина.
Премиерата на документалната лента е на 12 октомври, начален час 19:30.
Copyright © 2024 Dir.bg.