Завърши 24-тият София Филм Фест, продължава в Пловдив и Русе

17.10.2020 г.
Завърши  24-тият София Филм Фест, продължава в Пловдив и РусеЕсенното издание на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест завърши на 15 октомври с премиерата на трета серия на дигитално възстановения епос „Мера споредъ мера“, представен лично от режисьора Георги Дюлгеров, оператора Радослав Спасов и екип.

Тазгодишният СФФ се състоя в извънредна ситуация и въпреки това представи качествена и разнообразна програма от 159 филма, разположени в три сезона – пролет, лято и есен. Поради пандемията от коронавирус, през март бяха прожектирани само филми от ретроспективата на Аки Каурисмаки. През лятото фестивалът имаше хибридна програма с онлайн прожекции, прожекции на открити пространства и в Дома на киното. В този период се състояха и основните конкурси, а наградите бяха връчени на церемония на 6 юли 2020 в платформа А6 на НДК.

През есента фестивалът бе открит с филма на македонския режисьор Милчо Манчевски „Върба“. Световният творец гостува в София и получи специалната награда на София Филм Фест.
Друг голям майстор на киното, който се срещна с публиката на СФФ, бе чешкия режисьор Вацлав Мархоул, чийто шедьовър „Боядисаната птица“  (в краткия списък с номинации за международен Оскар) събра овациите на фестивалната публика.
Извънредно бе и събитието с онлайн интервюто на полския киновед Барбара Холендер с легендата Агнешка Холанд, която получи специалната награда ФИПРЕССИ 94 Платиниум в рамките на фестивала.

Прожекциите бяха разположени в 10 софийски киносалона и откритото пространство София Съмър Фест.

СФФ Есен ще се запомни с премиерите на 11 нови български игрални и документални филми, представени от техните автори, сред които Иван Черкелов, Адела Пеева, Коста Биков, Иван Юруков, Любомир Халачев и други. Наградата на Булсатком за най-добър български документален филм бе връчена на режисьорите на „Пасажери“ Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Публиката на Дома на киното имаше привилегията да присъства на срещата с режисьора Тео Ушев и писателя Георги Господинов след прожекцията на анимационния „Физика на тъгата“, както и на историческата премиера на дигитално възстановения „Мера споредъ мера“ в присъствието на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и актьор Руси Чанев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози, актьора Стефан Мавродиев, директора на продукцията Кирил Кирилов и много други членове на екипа на филма. Специалната прожекция последва премиерата на книгата на проф. Дюлгеров „Биография на моите филми“.

Домът на киното бе домакин на две изложби – ескизи от работната книга на Анри Кулев за филма му „Имало една война“ и фотоси от трилогията „Мера споредъ мера“ по случай 40-годишнината от началото на снимките на филма. В последния фестивален ден бяхме свидетели на презентация на Доли медия студио по повод опита им с дигиталното възстановяване на класически български филми и за пореден път бе повдигнат проблемът с дигитализацията на филмовата ни памет.

24-тият София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

На снимката: Добромир Чочов, Радослав Спасов, Георги Дюлгеров, Кирил Кирилов, Марио Кръстев.

* * * * * * *

София Филм Фест върви от 8 октомври насам и в момента в Пловдив, в "LUCKY Дом на киното". Част от него са носители на награди от някои от най-престижните фестивали в Европа – тези в Кан и Берлин.

В събота, 17 октомври, киноманите отново могат да се насладят на три филма от програмата на фестивала. От 16:15 часа е анимационната копродукция на Франция и Италия “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия”. Втората за деня прожекция “Шарл за Азнавур” започва в 18:30 часа. Първата камера, която Едит Пиаф подарява през 1948 г. на Шарл Азнавур, ще се превърне в негово увлечение за цял живот... От 20:45 часа можем да гледаме “Отбивки” на Алекзандър Пейн по едноименния роман на американския писател и филмов деец Рекс Пикет - филмът е отличен с най-добър адаптиран сценарий на наградите „Оскар“ през 2005 година.

Филмовата неделя на 18 октомври започва в 16:15 часа с филма на Агнешка Холанд “Шарлатан”. В 18:15 часа е началото на “Мартин Идън” - свободно вдъхновен от най-известния роман на Джек Лондон, лентата на Пиетро Марчело измества действието от Сан Франсиско в Неапол и допълнително рои пластове от история, която още в оригинала има безкрайни нива на четене. Режисьорът запазва заглавието на романа и името на главния герой. От 20:45 часа феновете на Джим Джармъш могат да гледат последния му филм - ”Мъртвите не умират” с участието на Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севъни.

* * * * * * *

В Русе фестивалът ще гостува през първия уикенд на ноември - 6, 7 и 8 в голямата зала на Доходно здание. Входът е свободен.

В петъка ще видим "Бащата" и "Медена земя", съответно от 18 и 20 ч., в съботата идва ред на "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" (11 ч.), "Босият император" и "Паразит" (18 и 20 ч.), а неделята е заделена за "Пътешествието на принца" (11 ч.), "Предателят" (17 ч.) и "Мистър Джоунс" (20 ч.).

По-късно прожекциите в Русе бяха отложени за неопределено време.
Copyright © 2024 Dir.bg.