Legendary срещу Warner по повод премиери в интернет

07.12.2020 г.
Legendary срещу Warner по повод премиери в интернетСлед като наскоро WarnerMedia обяви намерението си да пусне всички филми на Warner Bros. от календара за 2021 г. едновременно в кината и в интернет (през стрийминг услугата HBO Max), това предизвика шоков ефект сред киноманите - за първи път в историята бе заявен ход, който ликвидира ексклузивния театрален прозорец. Частично такъв експеримент вече бе осъществен от Universal през април, но след яростна съпротива от страна на киносалоните бе постигната сделка и от студиото отчисляват за тях допълнителен процент от приходите.

Сега става въпрос не само за "Жената чудо 1984" (25 декември т.г.), но и за някои от най-очакваните блокбъстъри през следващата година като "Godzilla vs. Kong" (май 2021) и "Дюн" (октомври 2021). Тези две заглавия изглежда ще станат обект на юридическа битка между WB и продуцентския им партньор Legendary Entertainment, който ги кофинансира и копродуцира.

От Legendary възнамеряват да изпратят официални предупреждения срещу едновременното пускане на филмите по HBO Max и по кината в един и същи ден. Претенцията е, че това не е съгласувано с Legendary - допринесли за 75% от бюджета на заглавията - и че не са обсъдени алтернативни платформи, напр. Netflix.

Според изтекли инфомации, от Нетфликс са предлагали $250 милиона за "Godzilla vs. Kong", но WarnerMedia са блокирали преговорите. Вместо това WarnerMedia ще пускат двата филма, този и "Дюн", на собствената си платформа (HBO Max) без съгласието на Legendary. Допълнителни усложнения се появяват и заради обстоятелството, че режисьори и артисти досега се надяваха на допълнителни бонуси, основани на представянето в бокс офиса. Ако при "Жената чудо 1984" WarnerMedia ще изплаща бонуси с хипотезата, че филмът би постигнал $1 милиард приходи в кината, то при "Godzilla vs. Kong" и при "Дюн" няма изчисления за потенциалния бокс офис.

* * * * * * *

Кристофър Нолан ("Тенет"), един от водещите режисьори на "Warner Bros.", критикува остро решението на компанията да пуска дебютните си филми едновременно в кината и на стрийминг платформа през 2021 г. "Това е едностранно решение, взето от студиото. Те дори не уведомиха хората, до които се отнася", каза той. - "Това са страхотни режисьори, които работят със страст и старание години наред по проекти, които трябваше да се превърнат в големи филми с фантастични филмови звезди. И сега на всички им бе казано, че продукцията им ще се продава под пазарната цена в полза на новородена стрийминг услуга".

Президентът на веригата кина No.1 в света "AMC Theatres" Адам Ерън заклейми решението миналата седмица, както и заклейми Universal през април. Нолан обаче е първият режисьор, който изразява публично позиция по въпроса. "Това не е добро бизнес решение. Всичко е някаква каша", каза още Нолан.

От студиото са отказали коментар.
Copyright © 2024 Dir.bg.