София Филм Фест - есен от 14 до 30 септември 2021

08.09.2021 г.
София Филм Фест - есен от 14 до 30 септември 2021Юбилейният 25-и международен филмов фестивал "София Филм Фест" продължава и през месец септември. Стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат лично в София, за да представят своите филмови творби и да се срещнат с българската публика.

Затова мотото на есенното фестивално издание е "Срещни киното!".
25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала за филмовата индустрия в света, СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ очаква своите зрители.

До края на месеца ще видим компактна програма от световни филми, голяма част от които ще бъдат представени лично от техните автори. Адаптацията спрямо развитието на пандемичната ситуация включва стриктно спазване на противоепидемичните мерки (в кинозалите и на открито), като екипът се грижи непрестанно за сигурността на публиката при достъпа до фестивалните събития.

Фестивалът се организира от "Арт Фест" под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, съвместно с НДК, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който лично ще дойде в София, за да представят творбата.
Български копродуценти на филма са Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест). Премиерата на „Брайтън 4“ беше тази година в Трайбека, където бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм.

Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ: на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 година, който пристига в София, за да представи най-новия си филм „Фрагменти от живота на една жена“, и на уважавания и обичан филмов критик Янко Терзиев, дългогодишен приятел на фестивала.

По време на есенното издание на 25-ия СФФ специална награда ще бъде връчена и на първия гост в историята на фестивала, американският режисьор Лех Ковалски, който също ще дойде лично в София, за да представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

Сред най-важните гости на есенното издание на СФФ е финландският майстор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.
Ретроспектива с негови филми ще започне в Дома на киното от 10 септември, а по време на „финландския уикенд“ на фестивала (18-19 септември) публиката ще има възможност да се срещне с легендарния режисьор - с най-новия му филм „Една спокойна нощ“, както и с Еева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Tуве Янсон. Присъствието на финландските гости и ретроспективата на Мика Каурисмаки се реализират в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България.

Българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум –  прочутия румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното.
Неговото гостуване, както и възможността да се връчи лично наградата за най-добър документален филм на режисьора Раду Чорничук, се осъществява в партньорство с Посолството на Румъния в Република България и Румънския културен институт.

Още един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи лично своя приз в София – бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига специално, за да представи своя филм „Розовият облак“ пред публиката у нас и да получи Голямата награда „София – Град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми.

Сред специалните гости на фестивала, благодарение на партньорството с Гьоте институт, е световноизвестният германски документалист Андрес Файел.
Представянето на негови филми в залата на Гьоте институт вече започна, а срещите с публиката, на които Андрес Файел ще представи филмите си „Бойс“ и „Екоцид“, са предвидени за 15 и 16 септември във филмотечно кино „Одеон“.

През 2021 година имаме удоволствието именно в есенната програма на СФФ да бъде включена българската премиера на най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат“, чиято световна премиера беше в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това бе представен с успех на фестивалите в Сараево и Карлови Вари.
Прожекцията на филма като българска гала на фестивала ще бъде на 15 септември на територията на Sofia Summer Fest.

В есенната програма са предвидени специални премиери и на български документални филми. Сред тях са най-новият филм на Светослав Овчаров „Второто освобождение“ (17 септември, кино Люмиер) и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова (23 септември, Дом на киното).

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като лично ще представи селекция от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“.
Предвидена е негова среща с публиката в традиционното публично интервю „София – Град на киното“ в Дома на киното - денят е събота, 18 септември.

25-ият СФФ #ЕСЕН посреща още членове на различните журита на фестивала – руският режисьор Иля Хржановски ще представи лично на 16 септември своя провокативен проект „ДАУ“ и филма си „ДАУ. Наташа“; британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън (Балканско жури) лично ще представи филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Манский, който председателстваше документалния конкурс на 24-тия СФФ през 2020 година, ще дойде в София, за да представи лично най-новия си филм „Горбачов. Рай“.

Актрисата Наташа Петрович, който също участваше в журито на Международния конкурс, ще представи заедно с режисьора Игор Иванов-Изи филма „Просто хора“ в премиерна за България прожекция, заедно с българските копродуценти от „Гала Филм“.

Още два филма с участието на български копродуценти ще имат премиери през септември във фестивалната програма в кино „Люмиер“ – това са „Жив човек“ на Олег Новкович и „Пари“ на Сиамак Етеманти, копродукция на „Чучков Брадърс“. Вторият филм ще бъде представен лично и от неговия режисьор.

Сред специалните гости на фестивала, които ще представят последните си филми, са унгарската актриса и продуцент Оршоя Тьорок-Ийеш („Градът на съкровищата“ на Саболч Хайду), словашките режисьори Мартин Шулик („Мъжът със заешките уши“), Рудолф Бирман и Мариана Ченгел–Солчанска („Боклуци“), арменският режисьор Гарин Хованисян („Не съм сам“).

Филмовата палитра на есенното издание на фестивала допълват класически творби от специалните рубрики „25“ и „10“, сред които са филми на световноизвестни режисьори, носители на наградата на София, както и автори, представени за първи път в България в програмите на фестивала. Повечето от филмите ще бъдат съпроводени от специални видеообръщения от авторите им по случай юбилея на СФФ. Сред тях са и трите серии на дигитално възстановения „Мера според мера“, който ще бъде представен за първи път в София като цялостен филм от неговия автор Георги Дюлгеров.

Фестивалът включва и премиерите на няколко книги: „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборникът „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“.
Copyright © 2024 Dir.bg.