Disney и Sony спряха филмите си в Русия

01.03.2022 г.
Disney и Sony спряха филмите си в Русия"Disney" спира излъчването на филмите си в кината в Русия след нападението на Москва срещу Украйна, следвайки примера на други големи компании, които избраха да се оттеглят от страната.

„Предвид непредизвиканото нахлуване в Украйна и трагичната хуманитарна криза, спираме излъчването на филми в Русия, включително и предстоящия „Turning Red“ от Pixar ("Мей червената панда" / "Я краснею"), се казва в изявление на американския развлекателен гигант, цитирано от АФП. Сред спрените заглавия са още "Бургерите на Боб: Филмът" / "Закусочная Боба. Фильм" и "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" / "Доктор Стрэндж: В мультивселенной безумия", по информация на The Wall Street Hournal.

„Ще вземаме бъдещи бизнес решения въз основа на развиващата се ситуация. Междувременно, предвид мащаба на зараждащата се бежанска криза, ние работим с нашите партньори от НПО за предоставяне на спешна помощ и друга хуманитарна помощ на бежанците“, се казва в съобщението.

По-късно "Sony Pictures" също последва примера на филмовата компания и отмени всички свои филмови прожекции и премиери в Русия. В случая непосредствено става въпрос за "Морбиус".

В неделя, 27 февруари, оставка от поста си подаде Олег Березин, председател на руската Асоциация на собствениците на киносалони. "Дейността ми е свързана с активно взаимодействие с органите на държавната власт. Но във връзка с решението, прието от ръководството на Руската Федерация за военна операция на територията на Украйна, с което аз категорично не съм съгласен и което решително осъждам, действията ми съществено биха затруднили или направили невъзможно достигането на целите, заради които е създадена асоциацията", заяви той във фейсбук. Асоциацията представлява над 2600 кина в Русия.
Copyright © 2024 Dir.bg.