Warner Bros. изтрива проекта "Батгърл" и $100 милиона

03.08.2022 г.
Warner Bros. изтрива проекта Вчера The New York Post съобщи с източник от Холивуд, че игралният филм на DC Comics "Batgirl" е напълно премахнат от репертоара на Warner Bros. - няма да се появи нито в кината, нито в стрийминг услугата HBO Max. За продукцията досега са похарчени, по различни източници, $70 млн или над $100 млн. Причината е, че преди планираното излизане на заглавието на екран в края на 2022 г., тестовите закрити скрининги пред публика са дали изключително лоши резултати - преобладаващо негативна аудиторна реакция. В резултат студиото решава да отпише филма като безнадежден и да инкасира загуба, за да съхрани бъдещето на марката.

Шефът на „Уорнър“ Тоби Емърик напусна компанията през юни, за да създаде собствена продуцентска къща. Това се случи малко след като Warner Bros. се сля с Discovery и от 8 април насам вече е "Warner Bros. Discovery, Inc.". Дейвид Заслав пое нещата на медийния конгломерат, като стана главен изпълнителен директор (CEO) и президент на WBD; на мястото на Емърик той назначи Майкъл Де Лука и Памела Абди, и двамата от MGM. За Заслав прекратяването на многомилионен проект не е нещо необичайно - той е популярен с орязването на разходи, след като през април т.г. хвърли в кошчето за боклук $300 милиона, похарчени за стрийминг услугата CNN+ поради недостатъчен брой абонати само месец след старта й. Дейвид Заслав предприе и реорганизация на Warner Bros. Motion Picture Group, като създаде (съгласувано с Емърик) 3 отделни филмови сегмента около Warner Bros. Pictures/New Line Cinema, Warner Bros. Feature Animation и базираната на DC продукция с президент Уолтър Хамада, които три подразделения ще му се отчитат директно.

Всъщност "Уорнър" ще се опита да намери човек за западащата "DC Extended Universe", подобен на Кевин Файги за успешната "Marvel Cinematic Universe" на Дисни.

За първи път Батгърл се появява в детективския комикс №359 “The Million Dollar Debut of Batgirl” от 1967 г. като Барбара Гордън, дъщеря на полицая Джим Гордън. Режисьорът на „Отмъстителите” Джос Уедън започна работа по първия самостоятелен филм за нея през 2017 г., но през февруари 2018 се отказа по две причини: Warner предпочитат жена да режисира филми с централен женски персонаж и, по-съществено, "отне ми месеци за да разбера, че нямам история", каза той тогава. Номинираният за "Оскар" (за сценарий) Уедън подчерта, че има проблем със сценария и не се е справил с персонажа.

Проваленият сега проект има двама режисьори белгийци: Adil El Arbi и Bilall Fallah, които режисират и анимационния сериал "Ms. Marvel"; сценарият е дамски, на британката Кристина Ходсън. В основния каст са Лесли Грейс като Батгърл, Джей Кей Симънс като комисар Гордън, Майкъл Кийтън като Брус Уейн / Батман, Брендън Фрейзър в ролята на пироманиака Гарфийлд Линс / Светулката и др. Продуцент е Кристин Бър, известна от "Круела" (2021). Плановете за "Батгърл" бяха да тръгне по HBO Max, но новото управление на WBD промени приоритетите - от игрални филми, създадени специално за стрийминг услугата, студиото се връща към акцента си за киносалони.

Според източници на Variety, решението да се отреже "Батгърл" не се дължи на качеството на филма или на отговорностите на режисьорите, а на стремежа филмите на DC да  останат в сегмента "блокбъстъри". Бюджетът на "Batgirl" не е предвиден за показ по киносалоните в света, а само за домашно гледане; първоначално предвидените $75 милиона са достигнали $90 млн към края на снимките по-рано тази година, след което филмът е влязъл в постпродукция, като увеличените разходи частично се дължат на мерките срещу Ковид-19 (свързаните с тях забавяния и процедури). Спирането на проекта се възприема като шок за Warner, които досега не са имали подобна практика на директно отписване. Студиото все още се чуди какво да прави и с други проекти, например "Светкавицата" (2023), заради проблеми около звездата му Езра Милър - сбивания с жени и мъже в барове в Исландия, Хаваите и др., грубост спрямо млада индианка в Северна Дакота.
Copyright © 2024 Dir.bg.