Шедьоврите "Челюсти" и "Извънземното" в кината през септември 2022

18.08.2022 г.
Шедьоврите Нищо не сте гледали, докато не ги видите на големия екран...

Този септември ще ви трябва „по-голяма лодка“, за да се „приберете у дома“. Краят на летния сезон ще поднесе истински, уникален двоен празник на всички любители на качественото кинопреживяване и на тези, които смятат, че „вече не ги правят като едно време“ – защото два от най-емблематичните филми на ненадминатия Стивън Спилбърг ще се завърнат в кината.

Ще можем да изживеем класиките "Челюсти" и "Извънземното" на голям екран както никога досега – в поразителния, всепоглъщащ IMAX формат!

Все още в морския сезон, на 2 септември сме поканени отново във водата с "Челюсти". Стиска ли ви да влезете?
Когато през 1975 г. прави своя дебют, той чупи всички бокс офис рекорди, превръщайки се в първия летен блокбъстър, с което завинаги променя киноиндустрията. Но смразяващата история и знаменитата режисура на младия Спилбърг имат далеч по-впечатляващ ефект – стресови реакции, невроза и продължителен страх от вода, които спохождат милиони зрители… Образът на голямата бяла акула в колективното съзнание завинаги е променен, превръщайки се в истинско чудовище.

Видео анонс (15 сек.)

Базиран на едноименния роман от 1974 г. на Питър Бенчли, филмът разказва за жителите на курортно американско градче, което е изправено пред немислим ужас: в крайбрежните води се появява акула-убиец. Местният шериф Мартин Броуди (Рой Шайдър) иска да затвори плажовете, но кметът отказва от страх, че липсата на приходи ще се отрази пагубно на града. Ихтиологът Мат Хупър (Ричард Драйфус) и опитният ловец на акули Куинт (Робърт Шоу), всеки по свои користни причини, предлагат помощта си на Броуди и тримата се отправят в морето за епична битка на човека срещу природата.

Признат за един от шедьоврите на седмото изкуство, Челюсти не е изгубил и частица от ефективността си и днес продължава да е също толкова страховит и релевантен.

* * * * * * *

Само седмица по-късно, като контрапункт на ужаса, идва една незабравима история за приятелство и любов. На 9 септември съкровената мечта на човечеството - среща със същество от друга планета - се сбъдва с един от най-трогателните и вълшебни филми в историята: "Извънземното".

Подобрил редица бокс офис рекорди през 1982 г., филмът на Спилбърг докосва сърцата на зрителите като никой друг филм до момента.

Видео анонс (15 сек.)

Създаден по сценарий на Мелиса Матисън, филмът разказва за малкия Елиът (Хенри Томас), който открива своята сродна душа в лицето на добронамереното извънземно E.T. ("И-Ти"), което по случайност е изоставено на Земята. Заедно със своите брат и сестра, Елиът трябва да запази E.T. в тайна от агентите на правителството и да му помогне да се завърне у дома.

Филмът е изключително емоционално, но забавно изследване на детската невинност, което разкрива заплахата от нехайството и невежеството на възрастните и злоупотребата със сила и авторитет. С посланията си за любов, приятелство и важността на дома и семейството, творбата е по-актуална отвсякога предвид тежките, турбулентни и саркастични времена, в които живеем днес.

Постери:Copyright © 2024 Dir.bg.