Домът на киното в София отбел..."/> Кино

6 български филма по 6 лв. за 6 септември в Дом на киното

31.08.2022 г.
6 български филма по 6 лв. за 6 септември в Дом на кинотоДомът на киното в София отбелязва 6 септември - деня на Съединението - със специално събитие. Целия ден вторник културният център посвещава на минифестивал с български заглавия на преференциална цена от 6 лв.

Програмата включва 6 филма - 4 игрални и 2 документални.

"Петя на моята Петя" открива събитието в 12:00 ч.
Драмата на Александър Косев по сценарий на Нели Димитрова и Валентина Ангелова разказва съвременна история, свързваща бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова (в ролята - Алиса Атанасова) и съвременната Петя Монова (Александра Костова). Заглавието е взето от едноименния разказ (1979 г.) на Петя Дубарова. В ролите ще видим още Юлиан Вергов, Алена Вергова, Албена Павлова, Васил Банов, Емил Марков, Искра Донова, Орлин Павлов и др.

"Музиката на София" от 13:45 ч. е филм на Камелия Петрова, посветен на камбанния звън от катедралния храм "Св. Александър Невски". Вече век и половина фамилията на Виктор Лимонов започва да лее камбани и продължава и до днес. Има хора, които вдъхват живот на едно отмиращо изкуство.

От 15:00 ч. е драмата на Станимир Трифонов "Блаженият", сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова по повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и другия Американец“ (2015 г.).
Непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди преобръщат живота на един човек - Боби. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа. В ролите са Александър Тонев, прекрасната Лорина Камбурова с нейната първа и последна роля в киното, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Николай Урумов и др.

"Жените наистина плачат" е предложението от 17:00 ч.
Нашумялата българо-френска копродукция е режисирана от тандема Весела Казакова и Мина Милева по техен сценарий, в написването на който участва и Биляна Казакова. Зрителят ще види нагледно житейските абсурди на това, да си жена в едно все още твърде патриархално общество чрез преживяванията на пет жени от едно средностатистическо българско семейство - те преминават през особена трансформация и личен катарзис, като се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. В актьорския състав привлича името на Мария Бакалова заедно с Биляна, Весела и Екатерина Казакови, Йосиф Сърчаджиев и др.

"Гео Милев в лабиринта на времето" от 19:15 ч. е биографична творба на Костадин Бонев по негов и на Константин Петров сценарий.
Филмът търси отговор на въпроса, защо гласът на поета е бил така непоносим за официалната власт. Участват актьори и обществени личности: Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева.

Програмата завършва от 20:50 ч. с историческата трилър-драма "В сърцето на машината" на Мартин Макариев. Сценарист е Борислав Захариев.
Действието се развива през 1978 г. в рамките на един ден, напрежението е от първата до последната минута, никой не може да предвиди какво ще се случи... Сблъсъкът между затворници, надзиратели и милицията по онова време допълва напрежението. Актьорският състав е изключително мъжки - Александър Сано, Юлиан Вергов, Христо Шопов, Владимир Зомбори, Ивайло Христов, Башар Рахал и др.
Това е и първият български филм за кино с 4К и HDR (High Dynamic Range) качество.

* * * * * * *

Веригата кина "Cinema City" пък излиза със специална оферта за тази събота, 3 септември - цената за филм (в 2D) е 4 лв. през целия ден. Останалите формати също са намалени - 3D без очила е на 5.50 лв, IMAX - 6 лв, 4DX - 10 лв.
Copyright © 2024 Dir.bg.