Камен Калев води журито на Синелибри 2022

13.09.2022 г.
Камен Калев води журито на Синелибри 2022Фестивалът Синелибри обяви международното жури в конкурса за пълнометражен игрален филм, както и филмовите заглавия, състезаващи се за голямата награда за майсторска литературна адаптация.

Президент на журито на осмото издание на кино-литературния фестивал е режисьорът Камен Калев („Източни пиеси“, „Островът“, „Февруари“). Членове са Аманда Стерс (Франция), Оливие Бурдо (Франция), Ясмин Пучи (Италия) и Марио Григоров.

* Аманда Стерс е нашумяла френска писателка, драматург, сценарист и режисьор. Тя е автор на над десет романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея. Зрителите на Синелибри ще имат възможност да видят адаптациите „Мадам“ (2017) и „Обещания“ (2021), като вторият филм е премиерен за България и ще бъде представен паралелно с едноименния роман.
* Оливие Бурдо e френски писател, автор на бестселъра „В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала. Освен че ще сподели отговорността за излъчването на тазгодишните лауреати, Бурдо ще представи пред българската публика новия си роман, озаглавен „Флорида“.
* Ясмин Пучи е италианска филмова и театрална актриса и водеща на телевизионни предавания.
* Марио Григоров е световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, работещ в Лондон, който през 2014 г. написа оригиналната песен за „Фантастични животни и къде да ги намерим“ съвместно с Дж. К. Роулинг.

Заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм тази есен са обособени в секция с красноречивото заглавие Veni, vidi, vici. Тя включва 10 отбрани кинопродукции, всяка от които заслужава специално внимание.

Сред тях е дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев. Шеметната екранизация по мотиви от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров "φ1.618" ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора.

В конкурса влизат стилната драма „Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика.

Ще видим и новия филм на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „Невинният“, неслучайно номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „Осемте планини“ е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, заслужено номинирана за „Златна палма“ и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан.

Драматичният романс „Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа „Мартин Идън“) е свободна адаптация по повестта на Александър Грин „Корабът с алени платна“. Филмът откри прочутата „15-дневка на режисьорите“ в Кан и стана предмет на задълбочен анализ.

Да живееш“ е изключително любопитен британски римейк на японския шедьовър “Ikiru” (1952), дело на режисьора Акира Куросава, и ще бъде прожектиран у нас веднага след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е дело на Нобеловия лауреат за литература Кадзуо Ишигуро.

Петер фон Кант“ е последният филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, оригинална интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер.

„Мълчаливото момиче“ е ирландско явление - безупречно композирана драма на реж. Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата „Оскар“.

В състезателната програма на Синелибри участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма „Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини, един филм с незабравима атмосфера и сияйни актьорски превъплъщения.

За наградата за най-талантлива литературна адаптация тази година ще се съревновава и копродукцията на Италия и Франция „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма“ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля.

* * * * * * *

Фестивалът предстои да обяви останалата част от програмата в София и страната, екипите от арбитри в конкурсите за документален и късометражен филм, специалните гости и традиционните съпътстващи събития. На 19 септември ще бъдат пуснати в продажба билетите за всички фестивални събития (вкл. тук: epaygo.bg/3709766830). Фестивалът отново ще има паралелно дигитално издание в платформата Neterra.TV+.
Copyright © 2024 Dir.bg.