Банско Филм Фест от 21 до 25 септември

20.09.2022 г.
Банско Филм Фест от 21 до 25 септемвриМеждународният фестивал на планинарското, екстремно и приключенско кино в Банско е призван да вдъхновява следващото приключение на всеки зрител - от 21 до 25 септември. Входът е свободен.

5 дни, 70 филма от 40 държави – очакват се най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи.
Журито ще раздаде 6  награди в няколко категории. Прожекциите са под звездите и в няколко зали, ще дойдат гости от България и чужбина, ще се осъществят срещи, презентации, чествания и годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм. Има още детска програма, изложби, активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене, щандове, партита и специален концерт на Стефан Вълдобрев в последната фестивална вечер.

Различният фестивал на свободния дух ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности от света. Банско събира всяка година световния и български елит на аутдор-активностите. Програмата на фестивала включва мотивационни презентации и уъркшопове от чуждестранни и български гости.

Акценти във филмовата програма и премиерни заглавия за България са едни от най-награждаваните филми на тази тема през последните две години:
- премиера за България ще бъде филмът „Dear Werner“ (Испания) с участието на великия режисьор Вернер Херцог.
- в програмата са включени за първи път и няколко изключителни анимации, сред които е филмът „Сантяго“ на режисьора и художник Андрей Кулев.
- акцент в конкурсната програма е и филмът „After Antarctica“ (САЩ), който спечели десетки награди на голяма част от фестивалите. Филмът проследява първата по рода си международна експедиция от 6 държави, преминавайки Антарктика с кучешки впрягове.

Звездите на Банско Филм Фест:
– Барбара Цангерл (Австрия) – една от най-известните катерачки;
– Джакопо Лархер (Италия) – един от най-добрите съвременни катерачи;
– Анна Тибор (Полша) – първата, спуснала се със ски от осемхилядника Манаслу (8137 м.);
– Жан Анекен (Франция) – екстремен скиор и планински водач;
– Хуанхо Сан Себастиан (Испания) – един от най-емблематичните катерачи на осемхилядници от 80-те и 90-те години;
– Н.Пр. г-н Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България, ще изнесе уъркшоп и презентация и ще представи изложбата си на тема „Птиците на България“;

Гости ще бъдат и приключенците на България:
– Ивайло Нинов - Германеца – световноизвестен Big Wall катерач и бейс-скачач;
– Красимир Стоянов – алпинист, скиор;
– Тончо Тончев – алпинист. Презентацията на Тончо Тончев е на тема „Дхаулагири 8167 м. – история на изкачванията“. Тончо Тончев е един от най-успешните български алпинисти и първият българин, изкачил осемхилядника Нанга Парбат през 1993 г., участник в множество експедиции.
– Алексей Жалов – пещерняк, ръководител на множество експедиции;
– Николай Голев – приключенец, ски инструктор.

Водещи в детската и младежка програма на "БанскофилмфестKIDS":
– Дойчин Боянов – алпинист;
– Александър Шопов – алпинист, ориентировач;
– Даниел Пешков – състезател по ски бягане;
– Тодор Малчов – състезател по ски бягане.

Журито е в състав:
– Хаби Бариазара (Испания) – режисьор, автор на филми, директор на фестивала на планинарското кино в Билбао;
– Джанлука Роси (Италия) – режисьор, оператор и автор на филми, програмен директор на фестивала на планинарското кино в Червиня;
– Весела Казакова (България) – актриса, режисьор, продуцент;
– Крум Родригес (България) – оператор;
– Иван Обрейков (България) – оператор, фотограф;

Съпътстваща програма:
* Програмата за малките приключенци се нарича "БанскофилмфестKIDS" – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.
* БанскофилмфестClimbing – забавно и демонстративно състезание по спортно катерене в дисциплината „СКОРОСТ“ – „Купа Петър Атанасов“. Състезанието ще се проведе в Хотел „Стената“ село Баня.
* БанскофилмфестEXHIBITIONS – 10 фотоизложби

Организатори са Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Община Банско. Сред партньорите са Италианският културен институт, Полският институт, Посолството на Република Полша в България, Австрийското посолство, Институт Сервантес, Швейцарското посолство, Асоциация „Свободни планини“ и др.

Основен медиен партньор е БНТ, медийни партньори са БНР, издателство Вакон, Дневник, climbingguidebg.bg, партньорски организации са Българско пещерно дружество, Национална спортна академия, Сдружение „Николай Проев“, Български антарктически институт.

Програмата може да намерите тук:
- за 21 септември, сряда
- за 22 септември, четвъртък
- за 23 септември, петък
- за 24 септември, събота
- за 25 септември, неделя.

На сайта на фестивала може да откриете по-подробна информация за представените филми: Филми 2022
Copyright © 2024 Dir.bg.