„Седмица на скандинавското кино“ тече в Дома на киното

05.10.2022 г.
„Седмица на скандинавското кино“ тече в Дома на кинотоВ Дома на киното в София се провежда „Седмица на скандинавското кино“ от 3 до 7 октомври 2022 г. Селекцията под наслов „Светът на жените“ включва 11 заглавия.

На 3 октомври, понеделник от 18:30 ч. мина норвежкото предложение за Оскар „Надежда“ (2020 г., реж. Мария Сьодал) – вълнуваща история за жена с тежка диагноза. От 21.00 ч. същия ден бе прожектирана копродукцията между Норвегия, Франция, Швеция и Дания „Най-лошата личност на света“ (2021, реж. Йоаким Трир).

От Финландия на 4 октомври дойде драмата „Горският гигант“ и комедията „Корави мадами“.

Днес, 5 октомври, Швеция ще представи предложената за Оскар за 2020 г. драма „Чартър“ (реж. Аманда Кернел) и документалния „Най-красивото момче на света“ (2021, реж. Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри), който миналата година взе голямата награда за най-добър филм на фестивала „Master of Art”.

Датски продукции можем да видим на 6 октомври, четвъртък - два филма с участието на Мадс Микелсен: „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Рицари на справедливостта“ на Анерс Томас Йенсен, както и „Дива земя“ ("Wildland", 2020, реж. Жанет Нордал).

В петък, 7 октомври, седмицата се закрива с вечер на Исландия - комедията „Stitch n’ bitch“ (2021, реж. Гага Йорнсдотир) и новото предложение на страната за Оскар „Агнец“ ("Lamb", 2021, реж. Валдимар Йохансон) - фентъзи хорър с две номинации и награда от Кан миналата година.

Седмицата се организира от посолствата на Дания, Швеция и Финландия в България, Почетно генерално консулство на Кралство Норвегия със съдействието на Дома на киното. За първи път зад фестивала застава и посолството на Исландия в Копенхаген.
Copyright © 2024 Dir.bg.